Опубліковано: 27 Січня, 2024. Переглядів: 312


Яким буде курс долара та євро у лютому – прогноз банкіра

У лютому ситуація на валютному ринку в Україні, ймовірно, не зміниться.

Вона мало чим відрізнятиметься від другої половини січня, коли ринок одужав від поступового і досить тривалого зростання курсу долара.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів начальник департаменту казначейства “Глобус Банку” Тарас Лєсовий.

За його словами, на ринок впливатиме низка економічних та воєнних чинників, від яких і залежатимуть курсові зміни. Позначиться також реалізація стратегії НБУ “керованої гнучкості” разом з мінімізацією міжкурсової різниці.

“Цей чинник можна вважати чи найголовнішим, або ж системним. Адже політика НБУ на подальшу лібералізацію ринку не змінилася: з одного боку триватиме “лагідне” втручання на міжбанк шляхом валютних інтервенцій, обсяг яких може залежати від рівня попиту”, – сказав Лєсовий.

Нацбанк, на його думку, як і раніше, триматиме руку на пульсі попиту, намагаючись досягти рівноваги.

“Ми припускаємо, що обсяг валютних вливань на міжбанк буде в межах, так би мовити, щомісячного бюджету – до $2,5-3 млрд. Однак у разі потреби, регулятор діятиме гнучкіше, збільшуючи інтервенції до $800-900 млн на тиждень”, – вважає банкір.

За його словами, на готівковому ринку, як і в останні 2-3 місяці, курсові показники формуватимуться з огляду на міжбанк. Очікується, що відрив готівкових курсів від міжбанку не перевищить 0,5 грн.

“З огляду на таку карту валютного ринку, курсові коридори в лютому будуть такими: на міжбанку вони будуть в межах 37-39 грн/долар та 40,5-42,5 грн/євро. А на готівковому – 37,5-39,5 грн/долар та 40-43 грн/євро. Іншими словами, загальна ситуація стане логічним продовження другої половини січня”, – стверджує Лєсовий.

Він також нагадав, що саме в лютому настане час ухвалення міжнародної фінансової підтримки для України. 1 лютого очікується схвалення довгострокової програми підтримки від ЄС на €50 млрд, а вже наступного дня США можуть ухвалити “омріяний” пакет допомоги на $61 млрд.

“Окремо слід згадати анонсований пакет фіндопомоги від США на 11,8 млрд доларів на соціальну сферу та підтримку економіки. Але важливим стане не лише обсяг фінпідтримки (у 2024 році Україна потребуватиме до 3 млрд доларів щомісяця), а ще й терміни її отримання”, – сказав банкір.

Для валютного ринку, загалом для економіки країни важливо мати певність, графік допомоги. Почасти завдяки поновленню системної фінансової підтримки регулятор матиме можливість провадити більш гнучку політику на міжбанку.

“Звісно зростання обсягів експорту збіжжя новим зерновим коридором – це вагомий прогрес для розвитку експорту. Однак аритмічне блокування західних кордонів зриває виконання чинних контрактів. Не секрет, що така блокада – політичні маневри наших сусідів, які занепокоєні певними привілеями України від ЄС. Однак ми не виключаємо, що до експортної ізоляції може бути причетна й країна-агресор”, – вважає експерт.

Окрім того, на ринок валют опосередковано впливатиме ще й чинник війни. Це і ситуація на фронті, подолання наслідків війни, запобігання новим актам агресії, а також стійкість суспільства до нових викликів.

“Загалом, валютний ринок перебуватиме в стані “очікуваної прогнозованості”: поточні коливання курсів валют не повинні бути захмарними чи сенсаційними. Часті зміни курсів стануть логічним наслідком шляху до остаточної лібералізації ринку. Проте цілком можливо, що на ринок вплине досі неврахований і неочікуваний чинник, який може актуалізуватися саме в лютому”, – додав Лєсовий.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...