Опубліковано: 25 Листопада, 2023. Переглядів: 483


В Україні готують “призов по-новому”. Що відомо

В Україні взялися за створення нового законопроекту, який має узаконити обмеження можливостей для відстрочки від мобілізації. Про це йдеться в матеріалі УНІАН.

“До самого законопроекту є багато питань. І в мене є питання до роботи робочої групи. Коли ми це узгодимо, тоді зареєструємо. Я думаю, що це буде кінець листопада чи початок грудня”, — повідомив інформагентству член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Засуджених можуть мобілізувати без помилування

За інформацією інформагентства, “в разі ухвалення змін, буде зменшено коло громадян, які мають право на відстрочку по догляду за особою з інвалідністю І та ІІ групи, або яка потребує постійного догляду”.

Також можуть розширити перелік осіб, які беруться на військовий облік.

“Наприклад, йдеться про осіб, засуджених за вчинення кримінального правопорушення до позбавлення волі, обмеження волі, у тому числі зі звільненням від відбування покарання. В разі, якщо законопроект підтримає Верховна Рада, засуджених осіб зможуть мобілізувати навіть без помилування (наразі на фронт можуть відправити лише тих військовозобов’язаних, які утримуються під вартою, для цього потрібна їхня згода та рішення суду)”, — пише УНІАН.

Також законодавці хочуть взятися за “студентів”, які здобувають другу і третю освіту, що дозволяє їм тимчасово уникати мобілізації.

“Поки не зрозуміло, стосуватиметься це всіх нових студентів, чи лише тих, хто вступатиме після того, як зміни будуть ухвалені парламентом та підписані президентом України. Адже одним з варіантів пропонується скасувати відстрочку на здобуття другої/третьої вищої освіти через рік після набуття чинності відповідними змінами до законодавства”, — пише інформагентство.

Крім того, у Верховній Раді “обговорюється ідея демобілізації військових протягом 18 чи 36 місяців безперервної служби, проте остаточного рішення з цього приводу немає”.

Демобілізація, мобілізація, ротація: Зеленський провів “складну” ставку

Президент України Володимир Зеленський провів нове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача та доручив підготувати рішення щодо мобілізації, демобілізації та ТЦК. Про це він написав у себе в Telegram.

“Ставка. Складні питання: мобілізація, демобілізація, ТЦК, військово-лікарські комісії, ротація, строковики”, – зазначив глава держави соцмережі.

Президент повідомив, що він заслухав доповіді міністра оборони, головнокомандувача ЗСУ, начальника Генштабу, міністра охорони здоров’я, очільника МВС, міністра закордонних справ, директора ДБР і першого заступника міністра оборони.

“Доручив відомствам підготувати комплексні рішення”, – додав Зеленський.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...