Опубліковано: 14 Листопада, 2023. Переглядів: 514


В Україні можуть звільнити від мобілізації ще одну категорію чоловіків: подробиці

В Україні планують розширити перелік людей, що мають право на відстрочку від мобілізації.

Мова йде про волонтерів.

Народний депутат Георгій Мазурашу 13 листопада подав до Верховної Ради законопроект “Про внесення змін до статті 23 закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо сприяння волонтерській діяльності”.

“Ініціатива створена на прохання з боку волонтерських організацій та окремих волонтерів, які зазначають, що не дуже мудрі дії з боку представників ТЦК та СП нерідко дуже негативно впливають на результативність волонтерської діяльності”, — зазначив автор ініціативи.

Проте волонтер має відповідати наступним критеріям:

  • громадянин України військовозобов’язаного віку та стану, який працює (не менш як на 0,75 ставки) та який займається підприємницькою діяльністю (і не має податкових заборгованостей);
  • офіційно займається волонтерською діяльністю (входить до Реєстру волонтерів, має посвідчення волонтера затвердженого зразка);
  • має підтверджувальні документи, що у поточному або попередньому місяці здійснював волонтерську діяльність.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що до автора законопроекту звертаються виборці-учасники волонтерського руху з проханням ініціювати зміни, які дозволяли б волонтерам, які офіційно та активно займаються волонтерською діяльністю, мати відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

У разі прийняття даного закону він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Зазначимо, що в Україні триває загальна мобілізація, а тому на військову службу можуть призвати українців, які є обмежено придатними, однак їх не відправлятимуть на фронт. Натомість можуть мобілізувати для роботи на посадах, де немає особливого фізичного навантаження.

Загалом зараз на військову службу призивають усіх придатних та обмежено придатних, якщо є потреба у людях на фронті чи в тилу. Зокрема, мобілізують тих, кого ВЛК визнала обмежено придатними, однак їх не відправляють на фронт, а — до частин забезпечення або до ТЦК.

Нагадаємо, нещодавно в Україні відстрочку від мобілізації отримали співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС). 8 листопада на засіданні ВР ухвалили закон, який спрямований на удосконалення законодавства, що діє у сфері цивільного захисту, підвищення ефективності реалізації державної політики у сфері цивільного захисту у мирний час та в особливий період. Його підтримало 269 депутатів.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...