Опубліковано: 4 Травня, 2024. Переглядів: 208


Яким буде курс долара наступного тижня – прогноз банкіра

Наступного тижня особливих змін курсу валют в Україні не очікується.

Ринок залишиться стабільним та прогнозованим. Нині відсутні економічні чинники, які б могли негативно тиснути на ринок, змінюючи парадигму курсоутворення.

Про це у коментарі РБК-Україна розповів начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий.

За його словами, головним чинником для ринку буде співвідношення попиту та пропозиції. А також певна тенденційність їх співвідношення: чим більшим буде розрив, тим помітнішою буде участь Нацбанку в процесі встановлення рівноваги.

Режим керованої гнучкості НБУ встановив певні правила, які у більшості випадків продовжать діяти. Це стосується як щоденних коливань, різниці між курсами, так і тижневих курсових відхилень.

“Попри те, що в проекції тижня основні показники ринку мають більш-менш статичний вигляд, однак це лише підкреслює одне із правил – після зниження відразу настає період зростання і навпаки. Тобто курсові показники можуть повертатися до початкових. До того ж валютні курси не зваляться в провалля, як і не стрибнуть вище хмар”, – зазначив експерт.

За словами Лєсового, вплине на ситуацію також завершення епопеї з макрофінансовою допомогою від США. Україна має отримати потужний пакет міжнародних вливань. Скоріше за все їхній обсяг відповідатиме очікуванням та потребі, прописаній у державному бюджеті, а це понад $37 млрд. Із цих коштів частка фіндопомоги від США є досить потужною – більш як 25% (понад $9 млрд). Без них було б дуже складно розраховувати на економічний поступ та стабільність нацвалюти.

Впродовж тижня на ринок можуть впливати й воєнні обставини, зокрема збитки, завдані енергетичній системі країни. Хоч це і непрямий чинник, але все ж таки може актуалізуватися будь-якої миті, адже він тисне, перш за все, на настрої громадян. Попит на валюту на готівковому ринку може зростати, що змусить регулятора вжити оперативних заходів для встановлення балансу між попитом і пропозицією.

“Попри досить гострувату і часту змінну криву курсових коливань – то вгору, то вниз – курсові показники поступово протискаються до нових показників. На мій погляд, незначна девальвація не є проблемою для ринку, адже вона до міри контрольована. Ще одне: курсові коридори, як би кому не хотілося, це досить умовні показники, і чим ширшими вони є, тим більше варіантів для курсових коливань, однак скоріше за все вони все ж таки не перетнуть люфт похибки у 2% від початкового курсу тижня”, – додав Лєсовий.

За його прогнозами, наступного тижня валютні коридори на міжбанку та готівковому ринку будуть майже тотожними і залишаться на попередньому рівні: відповідно 39-41 грн/долар та 41-43 грн/євро та 39-41 грн/долар та 41-43,5 грн/євро.

Залежно від валюти середня різниця між курсами міжбанку і готівкового ринку складе 0,5-0,7 грн.

Середні тижневі курсові відхилення будуть в межах 1,5-2% від стартового курсу тижня.

“В осяжній перспективі курс долара навряд чи опуститься нижче 39 гривень”, – додав Лєсовий.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...