Опубліковано: 25 Квітня, 2024. Переглядів: 247


Польща готова допомогти Україні повернути військовозобов’язаних чоловіків

Польща готова допомогти Україні у поверненні громадян призовного віку чоловічої статі та допомогти Україні у війні проти Росії, заявив у середу міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш.

Український уряд у середу оголосив про правила, згідно з якими паспорти для чоловіків призовного віку можуть видаватися лише всередині країни, а не в іноземних дипломатичних представництвах.

Як наслідок, чоловіки віком від 18 до 59 років, які проживають за кордоном, не зможуть поновити паспорти, термін дії яких закінчується, або отримати нові. У Польщі прокоментували цю ініціативу, пише Експрес.

Міністр оборони Польщі: нас шокують українці у кафе і готелях

“Я не здивований, що українська влада зробить все, щоб відправити солдатів на фронт, потреби величезні”, – заявив віце-прем’єр-міністр Владислав Косіняк-Камиш в інтерв’ю телеканалу Polsat News.

“Я думаю, що багато поляків обурюються, коли бачать молодих українських чоловіків у готелях і кафе, і чують, скільки зусиль ми повинні докласти, щоб допомогти Україні”, – сказав він, не надавши жодних подробиць про те, як Польща допоможе.

Він також висловив солідарність з українцями, які воюють на фронті, чиї претензії до того, що їхні співвітчизники виїжджають з країни, щоб уникнути призову, на його думку, виправдані.

“Це обов’язок кожного громадянина в тій чи іншій країні (…), громадяни України мають обов’язки перед державою. Ми давно припускали, що ми також можемо допомогти українській стороні, щоб ті, хто підлягає обов’язковій військовій службі, поїхали в Україну”, – додав він.

Міністра запитали, чи підтримає Польща на можливий запит України про перевезення тих громадян, чиє право на перебування в Польщі не буде продовжено.

“Усе можливо”, – відповів він. Косіняк-Камиш додав, що будь-яка підтримка та допомога буде виявом двосторонньої солідарності.

За оцінками бази даних Євростату, станом на січень 2024 року в країнах Європейського Союзу проживає близько 4,3 мільйона українців, з яких близько 860 000 – дорослі чоловіки. Польща надала статус тимчасового захисту 950 000 українців, що є другим за величиною показником після Німеччини.

Постанова Кабміну: чоловіки призовного віку не зможу отримати паспорти за кордоном

Чоловіки віком 18-60 років, які підлягають мобілізації, більше не зможуть отримати паспорти у відокремленому підрозділу або дипломатичній установі України. Про це йдеться у Постанові Кабміну, датованій 23 квітня. Проте, є винятки з цього правила, відтак, забрати документи зможуть такі категорії чоловіків:

  • особи з інвалідністю, які мають документи, що підтверджують статус;
  • особи, які виїхали як супровід дружини з інвалідністю або батьків своїх та батьків дружини з інвалідністю 1-2 групи;
  • особи, які здійснюють догляд за інвалідами 1 або 2 групи;
  • батьки, усиновлювачі або опікуни дітей з інвалідністю до 18 років;
  • батьки повнолітніх осіб з інвалідністю 1-2 групи;
  • дідусі, брати, вітчими дітей з інвалідністю;
  • опікуни осіб з інвалідністю у складі родичів 1-го ступеня;
  • особи, які мають дітей із захворюваннями, для яких необхідна медична допомога за кордоном.

Читайте також:

Мобілізація українських чоловіків за кордоном: в МЗС зробили заяву

Українці за кордоном: є погані новини

Українські чоловіки штурмують центр видачі паспортів у країнах Євросоюзу (+ВІДЕО)

Чоловіки й жінки влаштували скандал у центрі видачі паспортів у Польщі (+ВІДЕО)


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...