Опубліковано: 23 Березня, 2024. Переглядів: 204


Країна ЄС може позбавити соцвиплат чоловіків-біженців з України: щоб повертались

Мобілізація чоловіків за кордоном. Багато українців призовного віку знаходиться в Німеччині: у цій країні почали лунати заклики позбавити чоловіків соцвиплат.

За даними Центрального реєстру іноземців, з початку російської загарбницької війни до Німеччини в’їхали 252 692 українці чоловічої статі, які станом на 31 січня 2024 року були призовного віку, тобто їм від 18 до 60 років.

Біженці за кордоном: скільки українських чоловіків досі в Німеччині

“За даними AZR, станом на 31 січня 2024 року 209 842 з цих людей все ще перебували в Німеччині”, – відповіли у Федеральному міністерстві внутрішніх справ на запитання депутата від AfD Петра Бистрона, пише видання Berliner Zeitung.

Згідно зі звітом Die Welt, на кінець лютого в Німеччині перебували 159 512 чоловіків віком від 27 до 60 років, які підлягають військовій службі в Україні. Про це виданню повідомило Федеральне відомство з питань міграції та біженців.

Україна оголосила мобілізацію у 2022 році. За деякими винятками, чоловікам у віці від 18 до 60 років заборонено залишати країну. Тим не менш, багато придатних до військової служби людей виїхали: українців призовного віку в ЄС, Швейцарії, Норвегії та Ліхтенштейні налічується 650 000.

У грудні міністр оборони України Рустем Умеров закликав українців у Німеччині, які змогли захистити себе, повернутися та захистити свою країну. Однак примусових заходів не планується, наголосили в українському уряді згодом, це було “запрошення”.

Німеччина обговорює варіанти: зупинка виплат – один із них

Уряд Німеччини досі висловлював стриманість.

“Те, що ми зараз змушуємо людей проти їхньої волі йти на військову службу – цього не станеться”, — заявив міністр юстиції Марко Бушманн (FDP) в інтерв’ю Німецькому агентству преси в грудні.

Колега Бушмана по партії Александер Мюллер, речник парламентської групи ВДП з питань оборонної політики, дотримується схожої думки.

“Було б негуманно змушувати до цього людей з інших країн. Також не можна допускати дискримінації чоловіків-біженців”, – сказав він.

Але в Німеччині є й інші голоси. Український уряд закликав працездатних чоловіків повернутися, повідомив речник парламентської групи “Союз” Флоріан Ган.

“При цьому українці, які придатні до військової служби, в Німеччині мають повне право на гроші, і їх отримують понад 125 000”, – зазначив він.

Ган додав, що грошові виплати українським чоловікам опосередковано перешкоджають зусиллям України в обороні, а також не відповідають розумінню призову на військову службу та захисту власної країни.

“Сигнальний ефект для українців, які воюють, а також для внутрішніх районів поганий, якщо, з одного боку, ми говоримо про військову спроможність, але з іншого боку, опосередковано шкодимо волі до боротьби”, – каже політик з питань оборони.

Саме тому він виступає за призупинення виплат допомоги громадянам мобілізованим українцям у Німеччині. Ган також очікує, що уряд Німеччини “у координації з українським урядом швидко впровадить його та надасть постійну підтримку, включаючи адміністративну допомогу у врученні повісток про призов”.

Уряд поки що висловлюється проти позбавлення громадян пільг українцями-чоловіками.

“Усі біженці, які мають право на проживання в Німеччині, повинні отримувати однакові пільги, незалежно від їхнього походження”, – зазначив Александер Мюллер.

Олена Ковальська, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...