Опубліковано: 9 Липня, 2023. Переглядів: 261


Група ключових країн НАТО терміново узгоджує гарантії безпеки для України перед самітом

Кілька країн НАТО перед початком саміту у Вільнюсі мають намір встигнути узгодити параметри пакету гарантій безпеки, які будуть запропоновані Україні та діятимуть до її приєднання до Альянсу.

Протягом кількох тижнів США, Велика Британія, Франція та Німеччина обговорювали це питання з Києвом, а також зверталися до інших союзників до НАТО, ЄС та G7.

Про це повідомляє Politico посилаючись на інформацію від чотирьох офіційних осіб, які знайомі з перебігом переговорів.

Ідея полягає в тому, щоб створити “парасольку безпеки” для всіх країн, які готові надавати Україні постійну військову допомогу, причому особливості цієї допомоги у кожної країни можуть бути свої.

Україна, як і раніше, має намір вступити до НАТО, щоб отримати всі гарантії, передбачені статутом Альянсу, – включно зі статтею 5, згідно з якою напад на одного члена Альянсу вважається нападом на весь Альянс.

Водночас союзники продовжують дотримуватись думки, що Україна може приєднатися до НАТО лише після закінчення війни.

Таким чином, наголошує видання, йдеться про узгодження зобов’язань щодо безпеки на перехідний період.

“Мета західних держав полягає в тому, щоб оприлюднити свої “парасолькові гарантії” у межах саміту НАТО”, – кажуть джерела видання.

“Триває обговорення; ми вже достатньо просунулись, насправді дуже серйозно просунулись, і ми дуже сподіваємось, що воно може бути завершене до кінця саміту”, – сказав на брифінгу французький чиновник.

Також сьогодні дипломат-високопосадовець НАТО сказав на брифінгу, що зараз ведуться “гарячкові переговори в останню хвилину” про те, “як це має виглядати”.

За словами іншого дипломата НАТО, 10 липня в Лондоні має відбутися зустріч президента США Джо Байдена з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, на якій їхні команди “залагоджувати останні деталі”. З боку США шліфуватиме текст угоди заступник голови Пентагону з політичних питань Колін Каль.

“По суті, це буде гарантія для України, що ми протягом дуже довгого часу оснащуватимемо їхні збройні сили, фінансуватимемо, консультуватиме, навчатимемо їх, щоб у них була здатність стримування проти будь-якої майбутньої агресії”, – сказав високопосадовець НАТО.

За інформацією видання, рішення з багатьох питань цієї підтримки буде відкладено на пізніший етап. За словами джерела, кожна країна зможе на двосторонній основі визначити з Україною, які зобов’язання вона на себе приймає.

“Це може бути будь-що, від ППО до танків і тощо”, – сказав дипломат.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...