Опубліковано: 9 Липня, 2023. Переглядів: 796


Яким буде курс долара найближчим часом: фінансовий прогноз

Найближчого тижня з 10-16 липня ситуація на валютному готівковому ринку буде майже такою ж, як і в минулі 2 тижні. Таким чином, курс долара буде коливатися на рівні 37 грн/$ з його періодичним «прагненням» до офіційного курсу. Такий прогноз у коментарі виданню OBOZREVATEL озвучив начальник управління казначейства банку «Глобус» Тарас Лісовий.

При цьому курсовий коридор допустимих коливань не зазнає суттєвих змін – 37-38 грн/$.

У свою чергу, спред (різниця між курсами купівлі та продажу), а також добова амплітуда змін курсу істотно не зміняться – 0,25-0,3 грн та 0,1-0,3 грн.

«На тлі заяв НБУ про можливе зниження облікової ставки на 1-2 п.п. у липні або вересні, з другої половини липня готівковий ринок знову продемонструє тенденцію до поступового наближення готівкових курсів до офіційних. Припускаємо, що, як мінімум, межі валютних коридорів зміняться незначно – до 36,7-37,7 грн/$ та 40-41 грн/€. Таким чином, курсова різниця стане «ледь помітною»: 0,5-1%», – зазначив експерт.

Фінансист додав, що НБУ запроваджує «дорожню карту» лібералізації валютного ринку. Однак навряд чи це суттєво вплине на курсову кон’юнктуру. Водночас ця «картка» є додатковим свідченням впевненості Нацбанку у стабільному майбутньому гривні, підкреслив Лісовий.

Протягом цього тижня основними факторами, що впливатимуть на формування готівкового ринку валютного ринку будуть:

  • ефективні заходи НБУ з популяризації гривні та досягнення балансу між попитом та пропозицією готівки;
  • експортна виручка;
  • розвиток економіки всередині країни (в тому числі розвиток малого та середнього бізнесу за державною програмою пільгового кредитування «5-7-9»);
  • обсяг макрофінансової допомоги, який дозволяє «погасити» величезні бюджетні витрати (з початку року Україна вже отримала $22 млрд прямої фінансової допомоги, а загальна річна потреба оцінюється урядом у $42,5 млрд;

«Водночас у НБУ зазначили, що блокування морських портів, а також завершення зернового коридору 18 липня чинитимуть тиск на валютний ринок». Слід нагадати, що до 50% всього експорту здійснюється «зерновим коридором» (в основному це сільськогосподарська продукція). Звичайно, такий тиск навряд чи відразу вплине на готівковий ринок, тому прогнозувати якісь суттєві зміни на валютному ринку протягом наступного тижня зарано», – резюмував експерт.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...