Опубліковано: 26 Червня, 2023. Переглядів: 480


В МВС розповіли, що робити у разі теракту на ЗАЕС

У разі теракту на тимчасово окупованій росіянами Запорізькій атомній електростанції українцям слід зберігати спокій та ретельно дослухатися до вказівок влади. Вже є інструкція, що та як робити, якщо російські терористи все ж підірвуть АЕС. Про це розповів міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Перш за все, зазначив він, українцям варто зберігати спокій, не впадати у паніку та очікувати на інструктаж від органів влади.

За словами Клименка, якщо на ЗАЕС станеться вибух із викидом радіоактивних речовин, 80% радіоактивного фона навколишнього середовища буде зберігатися протягом однієї доби. Далі стане трохи легше. Якщо не буде термінових евакуаційних заходів, то громадяни легко зможуть перечекати цю найнебезпечнішу добу.

“Ми говоримо про те, що кожен громадянин має зачинитися в себе в приміщенні, закрити вентиляційні системи, вимкнути кондиціонери, обігрівачі тощо”, – зазначив міністр.

Усі щілини та отвори, які є в помешканні та не закриваються механічним чином, потрібно зачинити вручну – за допомогою мокрих ганчірок або скотчу. Краще за все підійде міцний армований скотч, на крайній випадок – монтажний або будівельний.

В МВС зазначили, що у випадку, якщо терористи на ЗАЕС все ж вчинять злочин, влада відразу ж випустить деталізовану інструкцію щодо того, що робити.

Можливість теракту на ЗАЕС

Наразі існує велика загроза того, що терористи РФ все ж підірвуть ЗАЕС. Станція замінована, на ній облаштовані снайперські пости та російські гарнізони. Вибух може спричинити сильне радіоактивне забруднення поверхні у великому радіусі.

Нагадаємо, нещодавно президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія активно готує сценарій терористичного акту на тимчасово захопленій ними Запорізькій атомній електростанції. Наслідком цього теракту стане масштабний викид радіації. Терористи РФ вже майже все підготували до свого злочину.

На фоні попередження Зеленського про ймовірність теракту на ЗАЕС у соцмережах почав поширюватися небезпечний тренд – українцям пояснюють, як “правильно” вживати йод для профілактики. Проблема в тому, що зараз ці таблетки взагалі не варто вживати, оскільки немає жодних умов для паніки. Навпаки, безконтрольне вживання йодиду калію може спричинити величезну шкоду здоров’ю.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...