Опубліковано: 21 Вересня, 2022. Переглядів: 272


Сьогодні велике свято – українці відзначають Різдво Пресвятої Богородиці

Сьогодні, 21 вересня, православні віряни відзначають Різдво Пресвятої Богородиці. Це одна із найважливіших 12 церковних дат. Вперше її почали святкувати ще в ІV ст. Пропонуємо більше дізнатися про народження Діви Марії.

Вона зі знатної родини. Батько Іоаким походив з царського роду, від коліна Іудового, від дому Давидового, до нащадків якого відносилося біблійне пророцтво про народження Месії.

Її мати, Анна, з високого священицького роду і вела родовід від коліна Левиного, від дому Ааронового.

Народження Богородиці було першим чудом у ланцюзі подій, пов’язаних з історією спасіння світу. Іоаким та Анна не могли мати дітей. У іудеїв безпліддя вважали великим нещастям, посланим Богом за гріхи. Бездітних зневажали й навіть обмежували у багатьох громадських справах.

Уже в літньому віці, молячись Богові про нащадка, Іоаким хотів принести у храмі жертву, але первосвященик її не прийняв. Тоді він пішов у пустелю і дав обітницю постувати доти, доки Господь не почує його молитви.

Дізнавшись про образу чоловіка, Анна плакала та молилась. Тоді з’явився ангел і сказав, що в неї народиться донька, і назвати її необхідно Марія. Вона принесе світові спасіння. Таке ж пророцтво побачив Іоаким.

Згодом жінка завагітніла. Марія з’явилася на світ у будинку Йоакима, який розташовувався в північно-східній частині Єрусалиму. Зараз це територія Мусульманського кварталу Старого міста, біля Левових воріт. На тому місці побудований монастир святої Анни, на першому поверсі є церква на честь Різдва Богородиці. Під самою будівлею збереглася печера, яка була, за переказом, частиною будинку Йоакима.

21 вересня в церкві влаштовують святкове богослужіння. Прихожани моляться про родинне щастя та дітей. При цьому вважають, що прохання вагітної жінки про здоров’я та хорошу долю її майбутньої дитини має особливу силу, тому здійсниться.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...