Опубліковано: 18 Серпня, 2022. Переглядів: 6463


Українські вчені змоделювали поширення радіації у разі аварії на ЗАЕС: куди дістане (ВІДЕО)

Вченими Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України виконано моделювання перенесення радіоактивних домішок за гіпотетичної аварії на Запорізькій АЕС (ЗАЕС) за метеорологічних умов станом на 15-18 серпня 2022 року.

Відповідно до результатів розрахунків, протягом 15-18 серпня найбільш високі значення концентрацій радіоактивних аерозолів можуть спостерігатися в межах території України, особливо у ближній зоні від джерела викиду, радіусом 50-100 км, повідомляє Український гідрометеорологічний інститут в Facebook.

“Причому практично у всіх напрямах відносно ЗАЕС. Значні концентрації радіонуклідів можуть досягнути м. Києва. Частково радіоактивні домішки можуть бути також винесені на території сусідніх держав (східна частину Білорусі, Польща, країни Балтії)”, – наголосили в інституті.

Там додали, що в кінці змодельованого періоду основним напрямом перенесення радіонуклідів є східний, у результаті чого значні концентрації радіоактивних аерозолів можуть спостерігатися над тимчасово окупованими частинами Донецької та Луганської областей.

“Через неможливість визначення точних характеристик джерела викидів при гіпотетичній аварії на ЗАЕС, результати чисельного моделювання слід інтерпретувати лише якісно і відносно”, – наголосили вчені.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...