Опубліковано: 4 Липня, 2022. Переглядів: 351


Ціни на продукти та паливо: як вони зміняться до кінця року

До кінця 2022 року ціни на паливо, продукти харчування та послуги можуть нерівномірно зрости – середній показник здорожчання становитиме 20-25%.

Про це заявив директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський, пише «Апостроф».

Які продукти зростуть у ціні

На думку експерта, очікується подальше здорожчання овочів, оскільки південні регіони країни окупувала Росія.

«Дорожчатиме гречка, навіть незважаючи на сьогоднішню ціну. Подорожчає рис та деякі інші крупи, бо вони поставляються зараз не через українські порти», – зауважує він.

Повідомляється, що товари, які орієнтовані на експорт, не подорожчають, доки їх експорт не буде розблоковано.

«Ціни на них стоятимуть на місці або навіть знижуватимуться. Це ми вже спостерігаємо з яйцями. Така ж ситуація може скластися і з олією», – пояснив Несходовський.

Через світову кон’юнктуру, на думку експерта, ймовірне підвищення цін на пальне. Якщо на європейському ринку не знайдуть заміну російській нафті – котирування зростуть, а відтак – і ціни на бензин і дизельне паливо.

Він зазначив, що в Україні також є й внутрішній фактор зростання цін на пальне через війну: Росія намагається максимальної нашкодити паливній інфраструктурі. Тому, його вартість зросте на 20% від нинішньої. З цієї причини може зрости ціна на транспортні послуги.

Але подорожчає і багато інших послуг, переконаний експерт. За його словами, вони, швидше за все, покажуть зростання від 30%, а по деяких з них – до 80%.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...