Опубліковано: 28 Червня, 2022. Переглядів: 439


Для деяких українців запровадили серйозні зміни: подробиці

В Україні серйозни зміниться порядок виплат безробітним і взагалі, державна політика у сфері зайнятості. Про це в ефірі телемарафону розповіла віце-прем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, – передає Сьогодні.

За її словами, наразі у Державній службі зайнятості зареєстровано 320 тисяч безробітних.

Свириденко пояснила, що тепер уряд змінив порядок виплат і люди, що перебувають за кордоном протягом понад 30 днів отримуватимуть грошову допомогу по безробіттю лише протягом першого місяця.

“Після того, як людина вже не повернулася, а вирішила для себе певний час перебувати за кордоном, така виплата по безробіттю припиняється”, – сказала Свириденко.

Міністр наголосила, що людина, яка живе за кордоном, найімовірніше шукає там роботу. Тому, коли вона повернуться, за власним бажанням її знову поставлять на облік і почнуть шукати вакансії вже в Україні.

Два варіанти роботи

Крім цього, Свириденко зазначила, що українцям може бути запропоновано два варіанти роботи – виходячи з досвіду та освіти або суспільно корисні та громадські роботи.

“Їх не треба сприймати як громадські роботи в класичному розумінні. Це перелік робіт, який буде визначатися військово-цивільними адміністраціями. Якщо подивитися на виплату по безробіттю, в середньому це 4870 грн. А ми кажемо, що громадські роботи мають коштувати щонайменше 6500 грн для людини. Тому це альтернатива для тих, хто дійсно хоче працювати”, – акцентувала міністр.

Навіщо це потрібно?

На думку посадовиці, такий підхід до працевлаштування не призведе прихованого безробіття серед українців, натомість переформотує роботу, оскільки акцент зміщується з виплатної функції на функцію пошуку роботи.

“Друге – це, наприклад, реалізація таких програм, як компенсації по частковому безробіттю для тих роботодавців, які вимушені були призупинити діяльність або піти в простій. Держава компенсує їм частину заробітної плати для їх працівників”, – пояснила вона.

Також Свириденко нагадала про програму для ВПО, які були вимушені переїхати у безпечні райони країни. Для них держава компенсує заробітну плату в розмірі 6500 грн протягом двох місяців.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...