Опубліковано: 4 Жовтня, 2024. Переглядів: 115


Кабмін змінив виплати в разі смерті військовослужбовця ЗСУ чи його інвалідності: подробиці

Згідно з постановою №1090, збільшено розміри грошових компенсацій, якщо військовому Збройних сил після поранення призначено І – ІІІ групу інвалідності.

Крім цього підвищено виплати родинам у разі загибелі бійця. Але йдеться не про бойові дії.

— Сума одноразової грошової виплати членам сім’ї загиблого під час бойових дій захисника не змінилася. Вона становить 15 мільйонів гривень, — пояснює Яромир Цімура, військовий адвокат. — Водночас нова постанова передбачає, що розмір компенсації членам родини військового, який загинув у період проходження служби, але не безпосередньо під час бойових дій чи виконання бойового завдання, становитиме 750 прожиткових мінімумів, установлених законом для працездатних осіб станом на 1 січня календарного року.

Наразі прожитковий мінімум становить 3028 гривень. Тобто виплата дорівнюватиме 2 мільйонам 271 тисячі гривень. Раніше розмір цієї допомоги становив 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, себто 1 514 000 гривень. Коло осіб, які мають право претендувати на таку виплату, залишилося незмінним. До них належать: батьки; один із подружжя, який не уклав шлюбу вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні; діти, які не мають і не мали своїх сімей; діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття; діти, обоє батьків яких загинули або пропали безвісти, та утриманці загиблого чи померлого, яким у зв’язку з цим виплачується пенсія.

— А які суми виплат передбачено у разі встановлення інвалідності захисників? 

— Така одноразова грошова допомога призначається та виплачується залежно від групи. Скажімо, для тих, кому встановлено І групу інвалідності, передбачено виплату 400 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, або 1 211 200 гривень. Для ІІ групи інвалідності розмір допомоги становитиме 300 прожиткових мінімумів, або 908 400 гривень. Для ІІІ групи — 250 прожиткових мінімумів (757 000 гривень).

— Як змінився порядок призначення і виплати такої допомоги?

— Раніше військовослужбовці з інвалідністю та члени сімей загиблих змушені були подавати заяви щонайменше двічі. Спочатку до Міністерства ветеранів на призначення одноразової грошової допомоги. А в разі ухвалення позитивного рішення — ще одну заяву до органу соціального захисту. Тепер же для призначення та виплати одноразової грошової допомоги досить подати лише заяву до Мінветеранів. Вона може бути подана у паперовій формі або в електронній — через портал “Дія” чи через Єдиний державний реєстр ветеранів війни. Тобто нова постанова Кабміну, власне кажучи, прибрала зайві кроки в ухваленні рішень та зайві елементи транзиту коштів. Раніше кошти спрямовували до обласних і районних адміністрацій, які й проводили виплату через органи соціального захисту. Тепер же призначає та виплачує компенсацію Мінветеранів напряму із зарахуванням коштів на банківський рахунок отримувача.

Микола Заверуха, Експрес

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...