Опубліковано: 30 Серпня, 2024. Переглядів: 280


Журавлине або “Мертве” озеро в Карпатах: чому туристам варто бути обережними біля нього (ФОТО)

Озеро Журавлине – унікальна пам’ятка природи, яка розташована на Львівщині поблизу водоспаду Кам’янка.

У народі його називають Мертве озеро.

Багато туристів, у пошуках незвичайних місць та містичної атмосфери, прибувають сюди з різних куточків України.

Журавлине або “Мертве” озеро розташоване на висоті 572 метри над рівнем моря у гірському масиві Сколівські Бескиди українських Карпат.

Історія озера

Народна назва “Мертве озеро”, мабуть виникла тому, що в ньому, начебто, нічого не росте і немає жодної живої істоти. Але якщо уважно подивитися у воду, то можна побачити, що озеро – живе. В намулі метушаться представники членистоногих, зокрема невеликі, майже прозорі рачки, пропливають личинки бабок. На гілках дерев, які затонули в озері, ліниво рухають плавниками тритони.

Озеро Журавлине – унікальний природоохороний об’єкт, що отримав назву від журавлини болотної, яка росте тут на оліготрофному сфагновому торфовищі. Поруч з журавлиною зростають рідкісні в Бескидах пухівка, осока багнова, росичка круглолиста. М’який, на перший погляд надійний, але на справді зрадливий килим утворюють кілька видів сфагнових мохів. Це торфовище дуже підступне, оскільки під шаром торфу залягає трясовина, в яку легко потрапити і з якої практично неможливо виборсатися. Тут потрібно поводитися дуже обережно, щоб не трапилося біди – на поверхню болота заходити категорично заборонено.

Цю локацію можна побачити на маршрутах:

500 Туристичний шлях “Долиною річки Кам’янка”

5041 Туристичний шлях “Павлів потік – водоспад Кам’янка”

Чи варто лізти в воду

Ось кілька причин, чому варто бути обережним: біля Журавлиного озера існує торфовище, яке може бути небезпечним. У цьому регіоні, як і в багатьох інших гірських районах Карпат, торфовище часто приховує під шаром торфу м’які, болотисті ділянки або трясовину.

У результаті постійного процесу гниття органіки, в озері утворюється багато вуглекислого газу та сірководню, який виходить на поверхню бульбашками.

Холодна вода. Температура води в озері може бути дуже низькою, навіть влітку, що може викликати дискомфорт або небезпеку для здоров’я.

Наявність водоростей. Озеро закидане гілляччям, може бути густо зарослим водоростями або мати інші природні особливості, які роблять купання небажаним.

Екологічні міркування. Купання в озерах, що знаходяться в заповідних зонах, може завдати шкоди екосистемі, тому важливо дотримуватися правил і рекомендацій природоохоронних організацій.

Якщо ви плануєте відвідати Журавлине озеро, краще насолоджуватися його красою з берегів і дотримуватися принципів відповідального туризму.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...