Опубліковано: 15 Серпня, 2024. Переглядів: 400


ТЦК мобілізує військовозобов’язаних попри відстрочку. Чому так стається?

Під час дії воєнного стану територіальні центри комплектування та соціальної підтримки можуть мобілізувати навіть заброньовану особу, якщо вона вчасно не повідомила про своє бронювання. Такого висновку дійшов Закарпатський окружний адміністративний суд у справі за позовом чоловіка, якого відправили служити у прикордонні війська.

8 лютого цього року військовозобов’язаний намагався виїхати за кордон на законних підставах. Але під час паспортного контролю його затримали прикордонники і доправили у ТЦК для уточнення облікових даних та проходження військово-лікарської комісії. Медичний огляд було проведено формально. Чоловіка, можна сказати, ніхто не обстежував. Не взяли до уваги і той факт, що він перебував на військовому обліку як непридатний до служби. Щобільше, військовозобов’язаний був заброньований за ТОВ “Фінтех ферма”, яке займається комп’ютерним програмуванням. Незважаючи на це, 11 лютого після проходження ВЛК йому вручили бойову повістку і відправили для проходження служби у прикордонному загоні. Чоловік відразу ж звернувся з позовом до суду, в якому просив скасувати мобілізаційне розпорядження.

Як встановив суд, ТОВ “Фінтех ферма” визнано критично важливим підприємством для економіки. Отож на початку року товариство звернулося до Міністерства цифрової трансформації з листом, в якому просило забронювати 17 своїх працівників, серед яких був і позивач. Своєю чергою Мінцифри погодило список заброньованих з Генштабом ЗСУ. І вже наприкінці січня Мінекономіки видало наказ про бронювання працівників ТОВ “Фінтех ферма”. Їм надали відстрочку від призову до 16 лютого. Мінекономіки зобов’язало товариство видати військовозобов’язаним витяг з цього наказу, аби на випадок перевірки вони могли підтвердити свою відстрочку.

Але представники ТЦК на суді заявили, що чоловік не повідомляв про наявність у нього права на відстрочку та не надав належних доказів щодо бронювання. А інформації про його перебування на спеціальному військовому обліку в системі “Оберіг” не було. Відтак суд відмовив чоловікові в задоволенні позову, мотивуючи тим, що він не повідомив вчасно ТЦК про своє бронювання. Хоча, судячи з матеріалів справи, Генштаб ЗСУ повинен був довести до ТЦК наказ Мінекономіки про бронювання у триденний термін.

— Бронювання від мобілізації — це відстрочка від призову на військову службу в особливий період, — пояснює Сергій Старенький, юрист. — Вона надається працівникам важливих для країни підприємств, установ та організацій. Усі заброньовані військовозобов’язані мають перебувати на спеціальному обліку і не пізніше ніж через 12 місяців проходити повторне бронювання.

— Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади або місцевого самоврядування, правоохоронних та судових органах. Або перебувають у трудових відносинах на підприємствах, які виконують мобілізаційні завдання чи є критично важливими для забезпечення потреб ЗСУ та військових формувань, життєдіяльності населення, — додає Марина Бекало, адвокатка. — Це, зокрема, підприємства, установи та організації сфери охорони здоров’я, освіти та науки, соціального захисту, пасажирські та вантажні перевізники тощо. Такі підприємства мають документально підтвердити відповідність певним критеріям, за якими вони визнаються критично важливими.

— Як відбувається бронювання військовозобов’язаних? 

● М. Бекало:

— Цим займається безпосередньо підприємство-роботодавець. Воно формує список військовозобов’язаних працівників і подає до профільного міністерства або обласної військової адміністрації. Якщо виникають сумніви стосовно наданої інформації, то можуть запросити від роботодавця її документальне підтвердження. Далі список передають на погодження у Міноборони, а після цього — до Мінекономіки. Загалом процедура займає 20 робочих днів. Своє рішення щодо бронювання Мінекономіки надсилає органам, які подавали списки працівників, а також у Міноборони. Оборонне відомство протягом трьох днів повинно довести списки заброньованих до відповідних ТЦК. Військовозобов’язаному мають видати витяг із рішення про бронювання. Далі профільне міністерство чи обласна військова адміністрація надсилають до ТЦК, де на обліку перебуває працівник, повідомлення про бронювання. Там зараховують людину на спеціальний облік та вносять дані до реєстру “Оберіг”. Це займе ще десять днів.

— З 17 липня списки претендентів на бронювання роботодавець також може подати через портал “Дія” за умови, що відомості про військовозобов’язаних працівників, які пропонуються до бронювання, є в електронному реєстрі “Оберіг”, — каже Яромир Цімура, військовий адвокат. — Для цього керівникові або уповноваженому працівникові підприємства треба авторизуватися на порталі за допомогою електронного цифрового підпису юридичної особи та подати списки працівників на бронювання. Система автоматично перевірить, чи людина працевлаштована офіційно, чи перебуває на військовому обліку та чи є дані про неї у реєстрі “Оберіг”. Далі впродовж доби “Дія” надішле сповіщення керівнику про результат розгляду його заяви. Якщо рішення позитивне, інформація про бронювання військовозобов’язаного працівника з’явиться у застосунку “Резерв+”. З цього моменту він вважається заброньованим. Згодом витяг про бронювання можна буде завантажити на порталі “Дія” і за потреби роздрукувати.

— Скільки працівників з одного підприємства можуть забронювати? 

● Я. Цімура:

— Це залежить від виду діяльності конкретного підприємства, установи та організації. Здебільшого ця квота становить 50% від загальної кількості військовозобов’язаних працівників.

● М. Бекало:

— Крім того, бронюванню підлягають тільки ті військовозобов’язані працівники, які не мають дефіцитних для ЗСУ військово-облікових спеціальностей, перелік яких затверджений Генштабом ЗСУ. Серед них, зокрема, водії танків, бронетранспортерів та бойових машин, артилеристи, оператори радіотехнічних засобів керування ракетами, снайпери тощо. Виключення становлять працівники на керівних посадах, вони підлягають бронюванню незалежно від військово-облікової спеціальності та військового звання.

— З якими проблемами бронювання доводиться найчастіше стикатися? 

● С. Старенький:

— Процедура оформлення заявок на бронювання працівників надто забюрократизована, і вони не завжди розглядаються вчасно. Тому документи потрібно подавати заздалегідь. Крім того, ТЦК часто ігнорують запити компаній і не вносять інформацію про заброньованих до системи “Оберіг” та не ставлять їх на спеціальний облік. Або ж буває, що підприємство подає списки потенційних кандидатів на бронювання, а ТЦК викликає цих людей на ВЛК і після проходження медогляду вручає “бойові” повістки. У підсумку затребуваного фахівця, який мав би працювати на критично важливому підприємстві, мобілізовують.

— Що робити, якщо заброньованому працівникові надійшла повістка з ТЦК? 

● С. Старенький:

— Попри те, що заброньований військовозобов’язаний перебуває на спеціальному обліку, ігнорувати повістку не можна. Треба з’явитися у ТЦК і надати докази бронювання. Якщо потрібно, то оновити дані чи пройти медкомісію. Мобілізувати заброньованого працівника мають право лише за його власним бажанням. Але якщо він не надасть підтверджувальних документів про бронювання, то без його добровільної згоди можуть вручити “бойову повістку” і відправлять у військову частину для проходження служби.

— У яких випадках бронь працівника анулюється? 

● Я. Цімура:

— Відстрочка від мобілізації перестає діяти в разі спливу встановленого терміну або завершення підприємством виробництва товарів, виконання робіт чи надання послуг для забезпечення потреб ЗСУ. Вона також анулюється, якщо підприємство позбавлене статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення. Працівник втратить відстрочку від мобілізації й у разі звільнення або тимчасового зупинення дії трудового договору з підприємством.

Микола Заверуха, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...