Опубліковано: 4 Серпня, 2024. Переглядів: 501


Клімат різко зміниться: вчені прогнозують руйнацію системи течій в Атлантичному океані

Критична система течій в Атлантичному океані, яка впливає на погоду у світі, може зруйнуватися вже наприкінці 2030-х років.

Таке припущення зробили науковці у новому дослідженні, повідомляє CNN.

Кілька досліджень свідчать, що ключова система – Атлантична меридіональна перекидна циркуляція (АМОК) може бути на шляху до колапсу.

Вона ослаблена підвищенням температури океану і порушенням солоності. Це спричинене зміною клімату через життєдіяльність людей.

Однак, у новому дослідженні, яке зараз проходить рецензування та ще не було опубліковане, використовують найсучаснішу модель для оцінки того, коли ця система може зруйнуватися. За прогнозами вчених, це може статися, швидше за все, між 2037 і 2064 роками. Вчені також припускають, що до 2050-х років вона, ймовірніше, зруйнується.

“Це дійсно викликає занепокоєння. Всі негативні побічні ефекти антропогенної зміни клімату все одно продовжуватимуться, наприклад, більше хвиль спеки, більше посух, більше повеней. А якщо до цього додати ще й крах АМОК, клімат стане ще більш спотвореним”, – розповів дослідник морських і атмосферних явищ з Утрехтського університету в Нідерландах і співавтор дослідження Рене ван Вестен.

За словами науковців, подібно до конвеєра АМОК втягує теплу поверхневу воду з південної півкулі та тропіків, після чого розподіляє її в холодній Північній Атлантиці.

“Холодніша, солоніша вода занурюється і тече на південь. Цей механізм утримує частини Південної півкулі від перегріву, а частини Північної півкулі від нестерпного похолодання, розподіляючи поживні речовини, які підтримують життя в морських екосистемах”, – йдеться у публікації.

За даними вчених, наслідки розпаду АМОК можуть призвести до того, що деякі частини світу стануть невпізнаваними. Через 10 років після руйнування арктичні льоди почнуть сповзати на південь, а через 100 досягнуть південного узбережжя Англії. Крім того, середня температура в Європі різко знизиться, як і в Північній Америці. У тропічних лісах Амазонки повністю зміниться зміна пір року: теперішній сухий сезон перетвориться на дощові місяці та навпаки.

“Колапс АМОК – це дійсно велика небезпека, тому ми повинні зробити все можливе, щоб її уникнути”, – попередив фізичний океанограф з Потсдамського університету в Німеччині Стефан Рамсторф.

За його словами, акцент в океанологічних дослідженнях на час розпаду є відносно новим явищем, проте це показує, наскільки далеко просунулося розуміння вченими ослаблення АМОК.

“Ще кілька років тому ми обговорювали, чи станеться це взагалі, як свого роду малоймовірний ризик з високими наслідками. А зараз це виглядає набагато більш імовірним, ніж кілька років тому. Зараз люди починають наближатися до того, коли це станеться”, – зазначив Рамсторф.

Вчений також додав, що ще п’ять років тому він погодився б, що колапс АМОК малоймовірний.

“Наразі є п’ять робіт, в яких припускається, що це цілком може статися в цьому столітті, або навіть до середини століття. Моя загальна оцінка полягає в тому, що ризик того, що ми пройдемо переломний момент в цьому столітті, ймовірно, навіть перевищує 50%”, – наголосив Рамсторф.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...