Опубліковано: 19 Червня, 2024. Переглядів: 346


Школярка народила дитину. Батько-одинадцятикласник опинився на лаві підсудних

Учень Новокочубеївського ліцею протягом року зустрічався з молодшою дівчиною. Дружба поступово переросла в кохання. Хлопець часто приходив до юнки додому, батьки якої не заперечували проти таких побачень.

Наприкінці червня минулого року після уроків одинадцятикласник знову вирішив погостювати у своєї пасії, засиділися до вечора.

Батьків дівчинки вдома не було. Після палких обіймів та поцілунків підлітки зайнялися сексом. У результаті дівчинка завагітніла, але ретельно приховувала свій особливий стан від родичів і вчителів.

Через вісім місяців школярка передчасно народила хлопчика. Медики, згідно з правилами, повідомили про неповнолітню породіллю правоохоронців. Позаяк дитині не виповнилося 14 років, поліція розпочала кримінальне провадження. Результати експертизи підтвердили, що біологічний батько немовляти — одинадцятикласник. Його звинуватили у вчиненні дій сексуального характеру з потерпілою, яка не досягла 14 років. І хоч усе нібито сталося за добровільною згодою дівчини, за таке правопорушення хлопцю загрожувало від 10 до 15 років ув’язнення.

На судовому засіданні юний батько свою вину визнав повністю і щиро розкаявся. Зазначив, що після народження дитини не залишив дівчину, кохає її та має намір офіційно укласти з нею шлюб. І додав, що дуже любить маленького сина.

Дівчина ж розповіла, що не бажає, аби коханого ув’язнили. Підтвердила, що любить батька своєї дитини, а він щодня приходить до неї й допомагає доглядати сина.

Суд надав слово й родичам неповнолітніх. Мати обвинуваченого сказала, що вони з чоловіком допомагають молодим батькам. Сина свого охарактеризувала як слухняного, доброзичливого й без шкідливих звичок. Мати дівчини розповіла, що їй не було відомо про інтимні стосунки дочки з хлопцем. А про її вагітність дізналася лише тоді, коли та була на сьомому місяці.

Вироком Чутівського районного суду Полтавської області одинадцятикласника визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 152 ККУ (згвалтування особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди) і позбавлено волі на п’ять років з трирічним іспитовим терміном. Також з батьків хлопця стягнули 26 248 гривень за проведення судових експертиз.

— З 2019 року внесені зміни до Кримінального кодексу, якими передбачено, що будь-який інтим чи сексуальні дії з малолітніми до 14 років (навіть за взаємною згодою) є згвалтуванням або сексуальним насильством, — коментує адвокатка Олеся Гродовська. — Такі правопорушення караються позбавленням волі від 8 до 15 та від 5 до 10 років відповідно. Кримінальна відповідальність за подібні злочини настає і для підлітків віком 14 — 18 років.

— А коли батьки-підлітки зможуть офіційно укласти шлюб? 

— Сімейним кодексом передбачено, що чоловіки й жінки, які бажають укласти шлюб, на день реєстрації мають досягти 18-річного віку. Однак для деяких неповнолітніх є винятки. Рішенням суду може бути надано право на офіційне одруження особі, котра досягла 16-річного віку, якщо буде встановлено, що укладення шлюбу відповідає її інтересам. Підставами для цього можуть бути вагітність, фактичне створення сім’ї або народження дитини. При цьому заперечення батьків чи опікунів не може слугувати підставою для відмови в задоволенні заяви. Якщо ж обидві особи, котрі мають намір укласти шлюб, неповнолітні, то кожному з них треба подати до суду окрему заяву.

Микола Заверуха, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...