Опубліковано: 19 Червня, 2024. Переглядів: 436


Ще один каральний орган для українців: ВРУ проголосувала за закон про військові поліцію

У середу, 19 червня, народні депутати ухвалили у першому читанні законопроєкт №6569-д про створення в Україні військової поліції. Раніше цей документ був знятий із розгляду через суспільний розголос у зв’язку із неоднозначністю думок населення та влади. Про це пише Експрес.

У проєкті документа поліція може затримувати ухилянтів, дезертирів та проникати до житла українців

Новому правоохоронному органу, зокрема, хочуть надати такі повноваження:

тимчасово обмежувати або забороняти рух транспорту і пішоходів на окремих ділянках вулиць та автодоріг;

зупиняти і проводити поверхневу перевірку транспорту, перевірку у водіїв документів на право користування та керування авто;

затримувати військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів під час проходження ними зборів, на гауптвахтах військової поліції;

перевіряти у військовослужбовців Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту, військовозобов’язаних та резервістів під час проходження ними зборів;

здійснює патрулювання в гарнізонах, у прилеглих до гарнізонів населених пунктах, на територіях військових містечок та військових обʼєктах, в місцях дислокації військових частин та прилеглій до них території, а також в громадських місцях;

розшукує та затримує військовослужбовців у випадках, визначених законом, а також здійснює розшук військовослужбовців, які зникли безвісти;

розшукує викрадену або втрачену вогнепальну зброю, бойові припаси до неї та вибухові речовини, що перебувають на обліку у військових частинах Міністерства оборони України, Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту.

Військова поліція зможе перевіряти у водіїв документи і проникати до житла, якщо буде така необхідність для встановлення правопорядку. Також під час затримання осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, буде наділена повноваженнями тимчасово обмежувати або забороняти рух транспорту.

“У невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, у випадках та на підставах, передбачених законом, проникати до житла чи до іншого володіння особи з негайним повідомленням органу досудового розслідування та прокуратури”, – йдеться у пункті 11 статті 16 цього законопроєкту.

У ВР кажуть, що цей орган створюють для безпеки українців, хоча самі українці іншої думки

Після скандалу законопроєкт був знятий із розгляду. Деякі норми законопроєкту викликали бурхливу реакцію суспільства, через що 5 червня Рада зняла з розгляду законопроєкти №6569-д і 6570-д про створення в Україні військової поліції.

“Зняли з розгляду тижня №6569-д та 6570-д – проєкти законів про військову поліцію. За таке рішення – 278 (голосів депутатів – ред.)”, – написав тоді народний депутат від “Голосу” Ярослав Железняк на сторінці у телеграм-каналі.

У пояснювальній записці до документу зазначається, що “метою законопроєкту є створення законодавчих підстав та правових засад діяльності Військової поліції як військового формування з правоохоронними функціями, що входить до складу сектору безпеки і оборони, та який основним своїм завданням має забезпечення правопорядку і військової дисципліни у Міністерстві оборони, Збройних силах та Державній спеціальній службі транспорту”. Також законопроєктом пропонується легалізувати “доноси” за гроші.

В коментарі для ТСН.ua один з його ініціаторів, представник комітету Ради з питань правоохоронної діяльності Владлен Неклюдов розповів, що військові поліцейські будуть забезпечувати порядок, зокрема на дорогах. Крім того, такі правоохоронці дійсно будуть наділені правом проникати у житло.

“Акцентується увага на тому, що військова поліція буде контролювати ситуацію на дорогах, коли військовослужбовці, працівники міністерства оборони або резервісти будуть порушувати правила дорожнього руху. Наприклад, коли будуть перевищувати швидкість і це може призвести до тяжких наслідків, коли порушують правила користування ременями безпеки чи шоломами”, – сказав Неклюдов.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...