Опубліковано: 11 Червня, 2024. Переглядів: 191


Цвітіння смерек: у Карпатах о цій порі можна спостерігати надзвичайно красиве явище

Масове цвітіння смерек буває раз на чотири-п’ять років. Востаннє таке явище фіксували у 2022-му. Цьогоріч чимало карпатських дерев знову зацвіли й милують око.

“Смереки починають цвісти залежно від віку, — пояснює Ярослав Форгіль, лісівник, аспірант кафедри лісових культур і лісової селекції Національного лісотехнічного університету. — Зазвичай у Карпатах смереки масово висаджують, тому вони і зацвітають в один час”.

За словами науковця, починають цвісти смереки у віці від 30 і більше років.

“На деревах є чоловічі та жіночі шишечки. Розпізнати їх можна за кольором і розміром, — пояснює пан Форгіль. — Чоловічі шишечки завдовжки 2 — 2,5 сантиметра, червонуваті. Жіночі — малинові або зеленкуваті й трохи менші (1 — 1,5 сантиметра). У чоловічих шишечках є так звані пазухи, а в них — пильники, де утворюються мікроспори. Власне завдяки їм і запилюються дерева та згодом цвітуть. Запилення відбувається з допомогою вітру”.

Коли смереки цвітуть, вони набувають червоного та бордового кольорів. І протягом місяця у карпатських лісів просто казковий вигляд. Жодного запаху шишки, щоправда, не мають. Пахне лише хвоя. Коли шишки достигають, то стають зеленого, а згодом коричневого кольору.

Молоді шишки у період цвітіння м’які та ніжні на дотик й мають цілющу силу. Від кінця травня до середини червня їх збирають, щоб готувати сиропи та різноманітні настоянки. Знаним є сироп проти кашлю. Гуцули, за словами пана Ярослава, роблять його сторіччями, бо дуже помічний. Рецепт простий: молоді шишки засипають цукром і настоюють 7 — 10 днів. За цей час вони пустять сік. Його треба злити і вживати при кашлі (дорослим — 5 — 6 столових ложок на добу, а дітям — 5 — 6 чайних ложок). Літрової банки такого сиропу, як стверджує пан Форгіль, вистачає на цілий рік родині з чотирьох осіб.

Популярний у Карпатах і мед з молодих шишок.

“Для цього треба висипати шишки у велику алюмінієву посудину, залити водою так, щоб покрила їх на три сантиметри, — навчає пан Ярослав. — Далі вони мають пів години покипіти та 12 годин відстоюватися. Далі воду слід злити до одного літра, додати кілограм цукру й варити, допоки суміш набуде малинового кольору, періодично помішуючи й знімаючи піну. Готову суміш залити в банки й закрити покришками. Такий мед не лише надає чаю неповторного смаку та запаху, а й зміцнює імунітет. Часто карпатці передають його воїнам на передову”.

Сабіна Ружицька, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...