Опубліковано: 6 Червня, 2024. Переглядів: 560


Долар рветься вгору: на якій позначці може зупинитися курс найближчими місяцями

Курс валюти уже перетнув психологічну позначку — за один долар нині треба віддати понад 41 гривню, за одне євро — майже 45 гривень. Експерти кажуть: це не межа. Упродовж літа іноземна валюта ще може зрости в ціні.

Докладніше — у розмові з директором Інституту соціально-економічної трансформації Іллею Несходовським та фінансистами Олександром Савченком і Сергієм Фурсою.

— Як ви вважаєте, чому долар стрімко дорожчає? 

● С. Фурса:

— В обмінниках , справді, вже маємо 41 гривню за долар, на міжбанку — 40,5. Чому так? З одного боку, бачимо, що гривня нині трішки міцніша, ніж мала б бути. Нацбанк намагається довести її до прийнятнішого рівня. Девальвація гривні триває контрольовано. З другого боку, на сьогодні значно вищий попит на валюту на міжбанку, ніж був останнім часом. Звідки цей попит — наразі не зрозуміло.

● І. Несходовський:

— На початку повномасштабного вторгнення Нацбанк зафіксував обмінний курс гривні та запровадив низку адміністративних обмежень. Це рішення допомогло запобігти паніці й забезпечити стабільну роботу фінансової системи, а також адаптуватися бізнесу та населенню до умов великої війни. Однак режим фіксованого курсу із жорсткими валютними обмеженнями має свої плюси та мінуси, і мінуси останнім часом стали переважати.

На початку травня НБУ впровадив пакет пом’якшення валютних обмежень для підприємств. Це наймасштабніша валютна лібералізація за час війни. Як наслідок, у багатьох компаній накопичилися валютні зобов’язання перед їхніми міжнародними партнерами. Вони, компанії, пішли на ринок купувати долари, щоб виконати свої зобов’язання. Звідси й підвищений попит на валюту, а отже, зростання вартості долара. Але це явище тимчасове. Уже найближчими днями значного попиту на долар не буде.

● О. Савченко:

— Я тут бачу об’єктивний і суб’єктивний фактори здешевлення національної валюти. Об’єктивний полягає у тому, що уряду треба трохи девальвувати гривню, щоб зменшити дефіцит бюджету. За умови, що курс становитиме на початку літа 42 гривні, надходження до державної скарбниці від ПДВ за імпортом зростуть на 8 — 9%. Суб’єктивний фактор — економічна турбулентність, спричинена заявами урядовців про підвищення тарифів та податків. Зокрема, у представників малого бізнесу з’явилася непевність, бо вони можуть не витримати податкового тиску. Зауважу, що подорожчання долара тягне за собою зростання вартості імпортних товарів. Тому не дивуйтеся, що цифри на цінниках у магазинах стрімко змінюються на вищі.

— Де, на вашу думку, межа зростання? Чи допоможуть нові пакети західної допомоги втримати курс? 

● С. Фурса:

— Вважати, що фінансові вливання Заходу “вгамують” курс, не варто. Часткова девальвація потрібна, і відбувається вона зі згоди міжнародних партнерів. Виглядає на те, що найближчими місяцями курс коливатиметься у діапазоні 41 — 42 гривні за долар.

● І. Несходовський:

— Вважаю, що влітку курс гривні щодо долара становитиме до 41 гривні. Тому не радив би людям, які роблять заощадження в іноземній валюті, поспіхом купувати долари чи євро.

● О. Савченко:

— Насправді літо — сприятливий період для валютного курсу. Але багато залежатиме від ситуації на фронті. Якщо будемо мати якісь успіхи, то гривня зміцнюватиметься. Правда, сподіватися на те, що курс сягне старих позначок — 37 — 38 гривень за долар, не варто. Оптимістичний сценарій — це 41,5 — 41,8. Песимістичний — 42 гривні й більше.

Наталія Васюнець, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...