Опубліковано: 4 Червня, 2024. Переглядів: 722


Мобілізація: на Закарпатті зупиняють усіх без розбору – ЗМІ

Днями на Закарпатті працівники Мукачівського Центру комплектування зупинили вантажівку з медикаментами, що призвело до переривання поставки критично важливих ліків.

Цю інформацію повідомив громадський активіст та захисник прав людини Дмитро Шерембей, та розповів деталі ТСН, пише з посиланням видання Експрес.

Він зазначив, що працівники Центру зупинили 23-річного водія вантажівки, який не підлягає мобілізації, оскільки йому ще не виповнилося 25 років.

“Водій зазначив, що перевозить ліки та важливу деталь – при транспортуванні необхідно зберігати холодовий ланцюг, щоб препарати не зіпсувались. Якби це сталося, сотні людей могли б постраждати, що мало б непоправні наслідки. Тобто, через незаконну мобілізацію 23-річного водія, було зірвано поставку життєво важливих ліків для людей з ВІЛ”, – говорить правозахисник.

Шерембей виражає обурення тим, що персонал Центру проігнорував не тільки вік чоловіка, але і той факт, що при зупинці роботи рефрижератора, або при вичерпанні палива, ліки можуть зіпсуватись.

“Протягом 4 годин, під конвоєм, водія змусили пройти ВЛК і вручили повістку з вимогою з’явитись з речами в Мукачівський військкомат на наступний день. Я повторюю: хлопцеві 23 роки, він в принципі не підлягає мобілізації. В результаті, після проходження примусових і незаконних процесів в Центрі водій був змушений повернутись в Київ, ліки не потрапили у місце призначення”, – зазначає громадський діяч.

Більше шести годин медикаменти перебували в машині без водія і могли просто зіпсуватися, якщо в машині не було достатньо пального для підтримки температурного режиму, або виник збій.

Через такі дії Центру пацієнти з тяжкими захворюваннями, які залежні від щоденного прийому препаратів, наприклад, онкохворі, або пацієнти замісної підтримувальної терапії мали реальну загрозу для свого життя, додає він.

“Якщо хтось думає, що це якийсь поодинокий випадок, мені шкода вас розчаровувати… У нас вже є дефіцит водіїв, а якщо такі історії, які не є поодинокими, будуть продовжуватись, то система медичних поставок буде повністю паралізована. Від цих поставок залежать життя всіх – військових, цивільних і саміх співробітників Центру”, – попереджає Дмитро Шерембей.

Шерембей вимагає відреагувати на дії Мукачівського РТЦК та СП, які, на його думку, порушили закон про мобілізацію по відношенню до 23-річного водія гуманітарного вантажу та своїми діями поставили під загрозу життя пацієнтів.

У Закарпатському обласному ТЦК підтвердили, що дійсно доправили 23-річного водія до центру комплектування, бо він не мав військово-облікових документів. У ТЦК нагадали, що згідно чинного законодавства чоловіки від 18 до 60 років повинні при собі мати військово-облікові документи.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...