Опубліковано: 22 Травня, 2024. Переглядів: 663


Чому маса українців миттєво опинилась у розшуку ТЦК

Після запуску мобільного додатка “Резерв+”, який дозволяє українським військовозобов’язаним оновлювати свої військово-облікові дані та отримувати інформацію про себе з реєстру “Оберіг”, почався справжній бардак. Величезна кількість військовозобов’язаних, які підходять до справи відповідально, зіштовхнулися з проблемами під час встановлення додатку.

А встановивши, багато хто дізнався про себе багато нового – аж до того, що вони перебувають у розшуку. Як так воно вийшло, і коли це неподобство закінчиться – з’ясовував “Апостроф”.

Людський фактор

Довгоочікуваний мобільний додаток “Резерв+”, який виконує роль електронного кабінету для військовозобов’язаного і створення якого анонсувався ще з минулого року (з моменту реєстрації законопроекту про посилення мобілізації), запрацював 18 травня. За задумом розробників, додаток має автоматично “підтягувати” всі дані з єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів “Оберіг”.

У базі даних “Оберега” містяться відомості про всіх військовозобов’язаних українців віком від 18 до 60 років. Реєстр наповнюється персональними та службовими даними із різних державних служб, а також інформацією, зібраною працівниками ТЦК та СП. Закон про створення “Оберега” було ухвалено ще у березні 2017 року, реєстр формально запустили 28 березня 2022 року. Але нормально він досі не запрацював.

На жаль, одразу після початку роботи мобільний додаток “Резерв+” “ліг”. Встановити його на смартфоні найчастіше було досить проблематично.

“Через великий наплив користувачів сервер програми був кілька разів перевантажений – понад 100 тисяч людей намагалися використовувати додаток одночасно. Тому і виникали певні проблеми з його роботою”, – каже “Апострофу” речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін.

Але багато хто з тих, кому вдалося авторизуватися в електронному кабінеті, скаржилися, що додаток не знаходить даних у системі “Оберіг”. А багато хто з тих, хто таки знайшов свої дані, були просто збентежені: у них вони виявилися такими, що не відповідають дійсності.

Ось деякі приклади. Підполковник військової розвідки із позивним “Нічний сталкер” у додатку виявився лейтенантом. Один із користувачів програми був зареєстрований за адресою, вказаною в “Резерв+”, 12 років тому. А інший досі перебуває на обліку у Херсоні, де востаннє був понад 30 років тому, а у Києві зареєстрований із 1995 року.

“Я скачав додаток. Як і очікував – дані на період до 24 лютого 2022 року. Притому, що я вже два роки як не молодший лейтенант. І про службу в 130-му батальйоні тероборони я ТЦК повідомляв щонайменше двічі – коли вони телефонували з пропозицією піти повоювати. Щодо подібних історій нічого не думаю: “Ніколи такого не було – і ось знову!”Нехай коментують айтішники і фахівці з кібербезпеки”, – каже “Апострофу” лейтенант Євген Лешан, який ось уже 1 рік і 10 місяців проходить лікування в Німеччині після тяжкого поранення.

Однак програмісти, айтішники та фахівці з кібербезпеки до подібних багів стосунку не мають.

“Річ у тому, що інформація в додаток “Резерв+” потрапляє з “Оберега”, а до електронного реєстру співробітники ТЦК переносили дані вручну, із звичайних паперових карток обліку. І заносили те, що було. Може, якісь зміни, оновлення не помітили. Або не встигли виправити. Людський фактор…”, – каже Дмитро Лазуткін.

З цією думкою погоджуються і в самих територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

“За це відповідають мобілізаційні відділи ТЦК. Можуть бути помилки, по-різному. Людський фактор. Тим паче, зараз обсяги роботи скажені. Якщо військовозобов’язаний оновив дані нещодавно, їх просто можуть не встигнути вписати в електронний реєстр. Я, до речі, сам лише півроку тому поставив позначку у військкоматі, коли мене перевели туди служити. А бійці на фронті – так їм взагалі не до оновлення даних. І потім часом виходять сумні речі – що людина не може набути статусу учасника бойових дій, довести, що вона воювала. Наприклад, для отримання необхідних документів після поранення”, – каже “Апострофу” Вадим, співробітник одного з міських ТЦК та СП, що до цього служив у стрілецькому підрозділі.

Потрібно лише зачекати

Тут необхідно зазначити, що вся ця плутанина в “Резерв +” зі званнями і реєстрацією військово-облікових даних – всього лише квіточки. Ягідки, через баги ТЦК, набагато серйозніші і нещадніші.

“У березні 2022 року я пройшов ВЛК, і був визнаний непридатним до військової служби і виключений з військового обліку. У квітні цього року прийшла повістка, для оновлення даних. Сходив, показав документи, відмітили у себе і сказали, вас більше не викликатимемо. 18 травня встановив додаток “Резерв+”. 18 травня встановив додаток “Резерв+”, хоч уже й не військовозобов’язаний. А там показує – я у розшуку, і придатний до служби на посаді рядового”, – розповідає “Апострофу” киянин Віктор.

І це вже не просто “людський фактор”, у сенсі помилка, а якийсь “супер-мега людський фактор”. У базі “Оберега” опинилися дані, що чоловік придатний до служби на посаді рядового, хоч це від початку було неможливо через його інвалідність з дитинства. І при цьому він ще й у розшуку. А це вже… самі розумієте.

“Справа в тому, що додаток – це таке …. Реєстрація добровільна, ніякої юридичної сили додаток не має. Так, просто інформація: що і як. Але тут треба розуміти, що ця інформація – з бази “Оберіг”. І якщо вас почнуть перевіряти , а ви там у розшуку, то ви – ухилянт, з усіма наслідками, що випливають. У цьому випадку плюс програми “Резерв+”, що ви можете про це дізнатися, і почати вживати заходів. Але до суду на ТЦК подавати не раджу – доки справа дійде до суду, вже будете на фронті. Можна звернутися до ТЦК та вимагати довідку, що ви оновили дані. Або вимагати її при оновленні даних, якщо цього ще не зробили”, – каже “Апострофу” юристка, колишня директорка Центру надання безкоштовної вторинної правової допомоги Наталка Костишин.

Подібних випадків – що людина, за даними “Оберега”, знаходиться в розшуку, виявляється, дуже багато. Настільки, що ситуацію було змушене прокоментувати Міністерство оборони.

“Українці, які під час оновлення своїх даних через додаток “Резерв+” дізналися про статус розшуку, можуть звернутися до служби технічної підтримки для виправлення даних. Ми запустили можливість надавати запити нашій технічній підтримці щодо таких ситуацій, без візитів до ТЦК та СП”, – заявила в ефірі телемарафону заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерина Черногоренко. При цьому вона також посилалася на людський фактор. Мовляв, оператор ТЦК та СП може теж помилятися.

До речі, в одному з ТЦК та СП Київської області “Апострофу” повідомили, що з 18 травня до них надійшло багато дзвінків від осіб, які нібито перебувають у розшуку, відповідно до інформації додатка “Резерв+”. Наголосили, що у розшук цих осіб не ставили, пояснивши це технічними проблемами. І що тепер все це треба виправляти у ручному режимі. Одним словом, військкомати зараз і так перевантажені, а тепер ще багато чого виправлятимуть. Вручну.

“Так, проблем багато. Але що пораджу? Треба почекати, поки всі дані оновлять. Головне – все запрацювало, причому у вкрай стислий термін”, – каже речник міноборони Дмитро Лазуткін.

Незважаючи на все, додаток “Резерв+” виявився вкрай популярним. Міністерство оборони України оприлюднило статистику оновлень облікових даних військовозобов’язаних. Станом на 20 травня їх оновили:

– у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки – 2944 особи;

– у Центрах надання адміністративних послуг – 3703 особи;

– через додаток “Резерв+” – 415094 особи (понад 700 тисяч станом на 21 травня).

“Це у 60 разів більше, ніж у ТЦК та ЦНАП! Зараз міноборони робить все можливе, щоб охопити максимальну кількість громадян за допомогою цифрового ресурсу. Ми запустилися без наявності QR-коду, через який можна перевірити цей електронний документ. Зараз працюємо у дуже прискореному” режимі, щоб зовсім скоро запустити QR-код – і не потрібно носити з собою жодних папірців. Очікуємо, що все це буде вже у середині червня”, – каже Катерина Черногоренко.

Все це чудово, але виникає резонне питання – а що, хіба не можна було спочатку все повністю налагодити, і тільки потім запуститися? Адже тепер у співробітників ТЦК і СП, які і так зашиваються, з’явилося дуже додаткове навантаження.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...