Опубліковано: 1 Травня, 2024. Переглядів: 400


У навчених руках дрони – це високоточна зброя (+ФОТО)

Сучасна війна – це війна технологій. Щодня безпілотники знищують ворожу техніку та окупантів, коригують вогонь, проводять розвідку. Дрони перестали бути помічниками на полі бою, а стали самостійними бойовими одиницями. Про те, як безпілотники змінюють війну в Україні, підготовку пілотів FPV- дронів та потребу в інженерах-розробниках, які вдосконалюють нові ударні комплекси, розповів Микола Рудьковський, пише Деснянська Правда.

Вже 25 лютого 2022 року він добровольцем пішов до лав Збройних Сил України. За місяць очолив загін у складі Сил спеціальних операцій. Зараз Микола Миколайович продовжує службу в загоні технічних видів розвідки ЗСУ.

Інтерв’ю погодився дати вперше за два роки, бо через зміни у законодавстві та пониження мобілізаційного віку до 25 років хоче запросити вмотивовану молодь мобілізуватися саме у його загін ударних БПЛА.

Наш загін був сформований у ССО ще навесні 2022 року з добровольців, із тих, хто чинив опір на Чернігівщині, хто брав участь в обороні Києва. Пізніше за наказом командування всі ми були переміщені в розвідку ОК «Північ».

Ударні розрахунки нашого загону виконують бойові завдання в ОК «Північ», а найбільш підготовлені – періодично відряджаються до бойових бригад на ротаційній основі. Ефективно працюють із відстані кількох кілометрів від лінії зіткнення, знищуючи техніку й окупантів як на передовій, так і в тилу ворога на глибину до 10 км.

Розуміючи важливість дронів у цій війні, ще на початку повномасштабного вторгнення ми почали готувати військових до їхнього використання. Хоча на той час FPV (First Person View – пілотування від першої особи) ще не були такі популярні. При взаємодії з небайдужими студентами, зацікавленими у розвитку безпілотних технологій, організували школу пілотів (операторів) FPV, щоби навчати бійців максимально ефективно використовувати сучасні технології в умовах війни.

Сформувавшись як загін добровольців, мали у своєму складі переважно тих, хто не служив до мобілізації в лавах ЗСУ. Сьогодні наші бійці загону ударних БПЛА вже допомагають адаптуватися, оволодіти всіма навичками розвідника та здобути впевненість кожному мобілізованому добровольцю.

Тільки за останній рік силами нашого підрозділу було знищено близько 100 визначених цілей як на Сході України (переважно це Купʼянський, Авдіївський напрямок, Серебрянський ліс), так і на Півночі. Але головним досягненням загону ударних БПЛА я вважаю збереження особового складу – в зоні відповідальності нашого підрозділу без втрат серед особового складу під час виконання цих завдань.

Можливо, хтось вважає, що FPV – це просто: взяв пульт, полетів, знищив танк. Однак, це не так. Керувати дроном потрібно вчитися. Щоб отримати базові навички, оператору потрібно близько місяця.

Я запрошую кожного і кожну, хто хоче стати на захист країни, долучайтесь до нашого загону ударних БПЛА для проходження служби. Навіть якщо ви не маєте відповідних навичок, ми навчимо вас якісно пілотувати FPV. У навчених руках – це високоточна зброя для знищення різної військової техніки та живої сили окупантів.

Наприклад, кілька тижнів тому на Куп’янському напрямку, на одній із ділянок, наша розвідка виявила ротацію окупантів. Ми стали свідками, як всю ніч ворог займався розвантаженням ящиків із боєкомплектом. Дочекавшись завершення робіт, ми нанесли удар на ураження по скупченню вантажу FPV-дронами. Після ми ще цілий день спостерігали, як палав і детонував ворожий боєкомплект. Тож долучайтеся до нас, до нищення ворога дронами!

Наші інструктори, які здобули досвід у найважчих боях, поділяться своїм досвідом і навчать літати на FPV-дронах і, разом із тим, налаштовувати, перепрошивати на нестандартні частоти, користуватися бойовою системою управління «Кропива».

Пройшовши підготовку в нашій школі, пілоти зможуть не тільки знищувати ворога дронами-камікадзе, але й влучно скидати боєприпаси з FPV-дронів, вражати цілі з високою точністю.

Наші офіцери навчать володінню всіма видами зброї, виконувати завдання швидко, пересуватися приховано. Ставши пліч-о-пліч з пілотами-професіоналами, які пройшли найгарячіші точки в цій війні, ви зможете оволодіти всіма навичками та набути впевненості під час виконання бойових завдань. Але воюватимете ви дронами!

Ситуація на полі бою дуже швидко змінюється. Ще півроку тому, коли FPV розрахунки нашого загону прибули в Авдіївку, ворожі танки прямою наводкою розносили наші позиції, а вже через тиждень після масового застосування FPV-дронів танки ворога могли підʼїхати на відстань не ближче 8 км, і після здійснення кількох пострілів протягом 2-3 хвилин у них вже влітало три FPV-дрони.

Впевнений, масове застосування ефективних наземних дронів та БПЛА зможе скоротити на порядок наші втрати на лінії зіткнення.

При досягненні технічної досконалості саме дрони стануть основною штурмовою ударною силою при звільненні нашої землі.

Три місяці тому ціллю для дронів була техніка, а зараз виправданою ціллю став один окремий окупант. Пройде ще трохи часу і дрони будуть воювати проти дронів.

У цій війні переможе той, хто швидше розроблятиме, масштабуватиме технологічні ноу-хау й ефективно їх застосовуватиме на полі бою. Для реалізації всього цього потрібні вмотивовані професіонали.

Крім розрахунків ударних БПЛА в складі загону є потужна група інженерів-розробників, які розробляють та вдосконалюють нові ударні комплекси, в тому числі зі штучним інтелектом. Під час виконання одного із завдань на Авдіївському напрямку, прибувши з групою інженерів, ми передали військовим сучасні електропідривачі. За ніч було закладено 5 мін, на яких наступного дня підірвалось 3 ворожі танки. Тобто три електропідривачі по $15 знищили три танки за $15 млн.

І тому я окремо звертаюсь до інженерів та програмістів – творчої молоді в технічному плані: ставайте в стрій разом із нами і посилюйте технічні спроможності нашого підрозділу.

Свої здібності та потенціал ви зможете реалізувати по максимуму і внести свій вклад у наше технічне домінування на полі бою.

Якщо ви маєте бажання долучитися до загону ударних БПЛА або дізнатися більше про наших “пташок”, зайдіть на нашу сторінку https://www.instagram.com/ztvr.ua/ і отримаєте повну інформацію про підрозділ. Також можна отримати відповіді на всі додаткові питання за телефоном: (099) 657-91-63.

Крім того, перед тим, як прийняти кінцеве рішення, ви можете пройти підготовчий курс пілота FPV та зрозуміти особливості бойового застосування ударних дронів.

Маєте бажання, сміливість – приєднуйтесь до нас!

Разом, пліч-о-пліч, виборемо нашу Перемогу!


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...