Опубліковано: 28 Квітня, 2024. Переглядів: 351


У Польщі зробили нову заяву щодо чоловіків з України

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що Україна потребує своїх чоловіків у якості захисників, але допомога в їхньому транспортуванні від Польщі є “етично неоднозначною”.

Про це він сказав у суботу в ефірі TVN24.

Сікорський зазначив, що якщо Україна хоче повернути чоловіків призовного віку з Польщі, то “має взяти ініціативу в свої руки”.

Очільника МЗС запитали, чи зверталася українська влада до польської влади за допомогою у “перевезенні” українців, які досягли призовного віку та перебувають у Польщі.

“Тут, дійсно, Україна повинна взяти ініціативу в свої руки, тому що для нас це етично неоднозначне питання. Хоча, звичайно, ми розуміємо, що Україна потребує своїх захисників, щоб захищати свою батьківщину”, – сказав Сікорський.

Президент України Володимир Зеленський у вівторок підписав новий закон про мобілізацію, а міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба оголосив про справедливий підхід до чоловіків мобілізаційного віку як вдома, так і за кордоном. Глава української дипломатії наголосив, що перебування за кордоном не звільняє від зобов’язань перед державою.

“Мені поки що невідомо про жодні українські ініціативи з моменту ухвалення цього закону. Раніше, ще в грудні, коли я був у Києві в перші дні свого перебування на посаді, українська сторона говорила дещо інше, йдучи в тому ж напрямку.

А саме, щоб вони (українська влада – ред.) мали довідку для своїх громадян про те, що хтось має врегульовані відносини з військовою службою. І просили, щоб соціальні виплати на рівні ЄС не поширювалися на людей, які не мають такої довідки. Цікава ідея”, – сказав Сікорський.

Раніше глава Міністерства оборони Владислав Косіняк-Камиш заявив, що українські громадяни “мають обов’язок перед державою”.

“Ми давно припускали, що ми також можемо допомогти українській стороні, щоб ті, хто підлягає обов’язковій військовій службі, поїхали в Україну”, – сказала Косіняк-Камиш.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кацюнас послався на ці слова в четвер, заявивши, що Литва хоче піти шляхом Польщі, коли йдеться про призов українських чоловіків, які проживають за кордоном.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...