Опубліковано: 24 Квітня, 2024. Переглядів: 935


Повідомили важливу інформацію для жителів Закарпаття (ВІДЕО)

Близько трьох тисяч дозволів на перебування у прикордонній смузі видали у прикордонних загонах на Закарпатті. Зокрема, понад 1700 дозволів видали в Мукачівському прикордонному загоні, а в Чопському — понад 1200. Про це Суспільному повідомили речниці відомств.

За словами речниці Чопського прикордонного загону Олени Трачук, такі документи почали оформляти з кінця березня, їхню наявність перевірятимуть з 1 травня.

“З кінця минулого року були внесені зміни до постанови КМУ 1147 “Про прикордонний режим”. Відтак встановлено, що для осіб, які мають намір перебувати в прикордонній смузі, необхідно отримати дозвіл від Державної прикордонної служби. З 1 травня уже будемо здійснювати перевірку наявності таких дозволів. У випадку відсутності такого дозволу будемо притягати до адміністративної відповідальності”, — розповіла Олена Трачук.

Аби отримати дозвіл на перебування в прикордонній смузі, необхідно звернутися до Чопського та Мукачівського загонів.

“У межах Закарпатської області функціонує два прикордонні загони – Чопський та Мукачівський – тож відповідно, на ділянці якого плануєте перебувати, туди й подаєте документи. Документи подаються у будь-який зручний для особи спосіб. Його можна принести у прикордонний загін, цей пакет документів можна принести особисто, так і надіслати поштою або електронною поштою, але з накладанням електронно підпису. Після отримання документів, рішення про надання дозволу або відмова у наданні дозволу приймається впродовж 10 робочих днів”, — додала Олена Трачук.

На Закарпатті видають дозволи на перебування у прикордонній смузі: скільки документів оформили та кому вони необхідні

До зони відповідальності Чопського загону входять населені пункти Ужгородського району, а до Мукачівського загону — Берегівського, Хустського, Тячівського та Рахівського районів.

Жителям села Соломоново Ужгородського району, яке розташоване поблизу кордону з Угорщиною, необхідно отримати дозвіл на перебування у прикордонній смузі. Олена уже отримала.

“Хочу ходити по довколишніх населених пунктах – в Чоп, в Ужгород хочу їхати. Тому маю мати на руках такий документ, якщо він потрібний. Оскільки я маю паспорт, я думаю, що він не дуже потрібний, бо це зайва робота для прикордонників, це я так думаю”, — розповідає жителька села Соломоново Олена.

Дозволи на перебування в прикордонній смузі жителям села Соломоново допомагає отримати староста села Золтан Кертес. За його словами, півсотні місцевих документ уже отримали. Видають дозволи й вимушеним переселенцям.

“Ті, що не можуть самі зробити, приходять до мене і просять допомогу. Допомога заключається в чому: ксерокопія їхніх документів, заяви допомогти написати. На кожній цій заяві я пишу адресу своєї електронної пошти й прикордонники надсилають мені дозволи на електронну пошту. Правда, ці дозволи без підпису та печатки, але казали, що це рівносильно з ними”, — каже Золтан Кертес.

“У паспорті написано, що я живу там і там. Нащо тоді оформляти цей дозвіл? Не можу зрозуміти. Я думаю, що немає сенсу, якщо оштрафують, тоді буду. Я в селі Есень живу. Були чутки, що ті, котрі, наприклад, у кого землі є поблизу кордону, то тим треба робити. А ті, хто так ходить, як ми, то знать дозвіл треба, щоб я приїхала, чи щоб пішла до сусідки в інше село”, — додає жителька села Есень Наталія.

Людям, які проживають у населених пунктах, розташованих у прикордонній смузі, і не збираються виїжджати за межі міста чи села — дозвіл не потрібен. Також документ не є обов’язковим для тих, хто прямує з одного міста в інше, проїжджаючи прикордонну смугу транзитом.

“Перебувати без дозволу у прикордонній смузі можуть: вищі посадовці, голови міських рад, адміністрацій, голови ОВА, а також правоохоронці, які здійснюють діяльність у прикордонній смузі — припиняють злочини, а також швидка допомога, яка їде для надання допомоги потерпілим, хворим, пораненим”, — розповідає Олена Трачук.

Дозвіл необхідний для тих жителів прикордонної смуги, які покидають межі міста чи села, йдуть до лісу, на пасовища, до водойм, їдуть у місця масового відпочинку у прикордонній смузі. За його відсутність передбачений штраф від 119 до 170 гривень для фізичних осіб, а також від 170 до 340 грн для держпосадовців.

 


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...