Опубліковано: 15 Квітня, 2024. Переглядів: 271


Польща може прикрити західні області України своїми батареями Patriot, – Кулеба

Patriot для України. Сценарій застосування американських систем ППО у Польщі для прикриття неба над західними регіонами України цілком реальний.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що це лише один із сценаріїв, який зараз розглядають союзники.

Раніше Кулеба заявляв, що Україні негайно потрібно 7 батарей ППО, але повністю захистити небо над нами зможе 25 установок Patriot.

Польща може захистити західні області України: чи реально це

“Зараз все реально. Але розглядаються дуже різні рішення. Насправді це захистило б країни НАТО від “прильотів” на їхні території ракет чи російських дронів”, – зауважив міністр.

Він додав, що зараз під час переговорів з союзниками, які могли б поділитися з Україною системами протиповітряної оборони, розглядаються різноманітні рішення.

“Коли ми сидимо за зачиненими дверима, то я буквально всім партнерам кажу: дорогі мої, що завгодно. Хочете в оренду – давайте в оренду, хочете, щоб він прикривав ваш кордон – давайте буде прикривати ваш кордон, але дайте”, – зазначив Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, Німеччина оголосила про передачу Україні третьої пускової установки протиповітряної оборони Patriot для відбиття російських авіаударів. За словами речника Повітряних сил ЗСУ Іллі Євлаша, доставка додаткової системи ППО займе певний час, але цей процес відбудеться якнайшвидше.

Раніше міністр МЗС заявляв, що його команда знайшла понад 100 доступних Patriot, Україні ж 25 таких систем, щоб створити повний повітряний щит у небі. А якнайшвидше треба отримати сім: 6 з них вони зможуть захистити найбільші міста, а 7 буде ближче до поля бою.

Заява Кулеби: що кажуть у Польщі про можливість використання Patriot

Влада Польщі поки офіційно не коментувала заяву міністра МЗС України Дмитра Кулеби. Але раніше президент Польщі Анджей Дуда зазначав, що у Польщі ці батареї ще неготові.

“Ми в Польщі тільки починаємо будувати систему протиракетної оборони Patriot. Ця система в Польщі ще неготова, тому нам нема чого пожертвувати, навіть якби ми цього хотіли”, – сказав президент Анджей Дуда в четвер у Вільнюсі, відповідаючи на запитання, чи розглядає Польща можливість передачі системи Patriot Україні.

При цьому Анджей Дуда зазначив, що “так, у Польщі є батареї Patriot”, але, як він уточнив, “це системи, які були розгорнуті в Польщі армією США та британською армією”. Президент нагадав, що серед усіх країн, які сьогодні є сусідніми з Україною, на яку напала Росія, саме Польща зазнала удару російської ракети.

“І саме в нашому небі вже кілька разів з’являлися російські ракети і заходили в наш повітряний простір. Тож, по суті, правда полягає в тому, що ми самі перебуваємо в ситуації загрози потенційного нападу Росії. І ці системи сьогодні захищають союзні війська, я говорю про американські та британські системи, вони фактично захищають союзні війська, які перебувають на території нашої країни”, – заявив Дуда.

Він також розповів, що говорив з президентом України Володимиром Зеленським “про певний запас ракет радянських часів, які зараз перебувають у польських руках”.

“Вони зараз знаходяться на наших складах, і ми обговорили їх передачу в протиракетну оборону України”, – наголосив Анджей Дуда.

Олена Ковальська, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...