Опубліковано: 6 Березня, 2024. Переглядів: 215


Ядерна та термоядерна бомби: у чому різниця та яка потужніше

Вихід історичної драми Крістофера Нолана “‎Оппенгеймер”, який розповідає про батька атомної бомби та Мангеттенський проєкт, приніс із собою інтерес до всього, що стосується ядерної фізики.

І попри те, що ядерна енергія на слуху в суспільства вже досить давно, досі існують неправильні уявлення про неї – зокрема у тому, що стосується визначення понять “ядерна бомба” та більш сучасного термоядерного вибухового пристрою.

Обидві бомби є зброєю масового ураження та базуються на ядерній реакції, що призводить до вивільнення колосальної енергії, але чим вони відрізняються і яка з цих бомб потужніша, розповість Gazeta.ua.

Як працює ядерна бомба

Ядерна бомба (також атомна бомба) – це пристрій, що використовує поділ ядра, щоб викликати потужний вибух.

Якщо точніше: використовується невеликий вибух у сфері, наприклад, плутонію-239, який розщеплює ядро ​​атомів плутонію, що далі стикаються з ядрами інших атомів, викликаючи ланцюгову реакцію – у результаті виділяється величезна кількість енергії у вигляді потужного вибуху.

Як працює термоядерна бомба

Термоядерна бомба (також відома як воднева бомба) – схожа на ядерну тим, що у першій фазі все ще використовується ядерний поділ, який надалі призводить до дечого більшого – запалювання реакції синтезу з частинками водню.

Перший вибух створює високу температуру, через яку атоми водню починають зливатися, утворюючи важчий елемент – гелій, і знову ланцюгова реакція призводить до вибуху – цього разу набагато потужнішого.

На відміну від атомної зброї, вибух водневої зброї полягає не в розпаді, а в синтезі важких елементів. Тобто у об’єднанні кількох легких ядер атомів у одне важке.

У водневій бомбі використовують ізотопи водню дейтерій та тритій, які, зливаючись, утворюють ядра гелію. І теоретично, потужність боєприпасу тут нескінченно величезна, адже можна з’єднувати елементи разом, доки не закінчиться, що з’єднувати.

Тому головна відмінність ядерної та термоядерної бомби полягають у принципі досягнення вибуху. Вибух атомної бомби досягається за рахунок реакції поділу важких ядер, а вибух водневої бомби, навпаки, виходить в результаті з’єднання двох легких елементів у більш важкі.

Яка бомба потужніше

Ну якщо для початку реакції у водневій бомбі використовують атомну, то що може бути сильнішим? Звичайно, термоядерна зброя куди сильніша за ядерну.

Для порівняння, потужність знаменитої атомної бомби “Малюк”, що впала на Японію, склала 18 кілотонн ТНТ. Радянська воднева бомба “Цар-бомба” досягає 58 мегатонн ТНТ, що у 3000 разів більше.

Цікаво також, що чистої термоядерної зброї, тобто, в якій не потрібно використати енергію атомного вибуху, так і не вигадали.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...