Опубліковано: 2 Березня, 2024. Переглядів: 207


Кіста легені: що варто знати про цю вроджену ваду

Вона може довго не проявлятись, а потім раптово та швидко збільшується.

Львівські медики провели оперативне втручання новонародженій дитині, в легені якої росла кіста.

Фахівці кажуть: чимало дітей народжуються з такою патологією, але здебільшого батьки дізнаються про неї аж через декілька років.

— Йдеться про вроджену кістозну мальформацію легень. Добре, якщо таку патологію вдається діагностувати ще до народження дитини чи одразу після появи на світ, — розповідає Олександр Калінчук, медичний директор Дитячої лікарні Святого Миколая. — Якщо кіста не збільшується у розмірах і не призводить до появи тривожних симптомів, є можливість почекати, аби немовля підросло й зміцніло, а тоді провести оперативне втручання.

Але так буває не завжди. Приміром, недавно до нас поступила новонароджена дитинка, в якої вдалось виявити кісту легені ще в період внутрішньоутробного розвитку. Немовля було в стабільному стані, але кіста виявилась дуже великою як для такого віку, її розміри сягали восьми сантиметрів, тож вона стискала серце, легені й інші органи середостіння. Не було часу чекати, оперативне втручання довелось провести на восьмий день життя дівчинки.

— А в якому віці здебільшого проявляється така кіста? 

— Переважно це стається у віці від трьох до шести років. Тоді в дітей розвиваються різні симптоми, але в кожному разі вони важкі й небезпечні. Приміром, дуже часто діти з такою патологією потерпають через хронічні запальні захворювання легень, що супроводжуються не лише кашлем та підвищенням температури тіла, але й нагноєнням.

Ба більше. Через те, що кіста збільшується, тиску зазнають внутрішні органи грудної клітки — серце, діафрагма, нерви, а відтак розвивається серцева чи дихальна недостатність. Зрештою кіста може розірватись, тож йдеться про загрозу для життя.

— Тобто часто батьки можуть і не знати, чому погіршилося самопочуття дитини? 

— Так. До прикладу, недавно до нас потрапила семимісячна дівчинка з Тернопільщини, яка народилась здоровою, мала гарний апетит, була жвавою. Але раптом її стан різко погіршився — вона стала млявою, розвинулась задуха. Батьки звернулись до сімейного лікаря, який запідозрив вроджену ваду.

Виявилось, що дитинка народилась із кістою у правій легені, яка спершу ніяк не проявлялась. Але потім швидко почала збільшуватись, досягнувши в діаметрі 12 сантиметрів. Кіста займала дві третини правої легені й не лише стискала здорову тканину цього органа, але й відтискала ліву легеню, серце, дихальні шляхи та інші органи середостіння. Це призвело до дихальної недостатності.

До нас маленька пацієнтка потрапила у важкому стані, який швидко погіршувався: ступінь насиченості організму киснем раптово знизився до 70% (при нормі 96%), а показники артеріального тиску впали до 70/40 міліметрів ртутного стовпчика, вдихи стали короткими. Будь-якої миті кіста могла розірватись, лік йшов на хвилини. Тож ми змушені були в екстреному порядку провести оперативне втручання. Зробили торакотомію (розкрили грудну клітку), видалили кісту й середню частку ураженої легені (30%), а тоді повернули органи середостіння на їхні анатомічні місця. Все минуло добре. Загалом же дитячий організм має здатність до відновлення. Тож у подальшому такі дітки зможуть займатись спортом і провадити звичний спосіб життя. Головне — вчасно виявити проблему.

Лариса Пецух, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...