Опубліковано: 8 Лютого, 2024. Переглядів: 159


Як зміна клімату впливає на Україну: експертка попередила

Підвищення глобальної температури впливає і на Україну.

У нас уже збільшилася тривалість теплого і літнього періодів, розповіла кандидатка географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух.

Про це передає “РБК-Україна”.

“В Україні за останні 60 років підвищення середньої температури відбувалося майже у 2,5 раза швидше глобальної. Як наслідок, з 1981 року відзначається збільшення тривалості теплого періоду і періоду активної вегетації на 7-8 днів кожні 10 років”, – пояснила вона.

Побільшало літніх днів із середньою на добу температурою повітря вище +15ºC у середньому на вісім днів кожні 10 років.

“Минулого року ми спостерігали у вересні температуру повітря, характерну для червня-липня. Крім того, літній період стає більш спекотним. Зростає кількість спекотних днів, збільшується кількість тропічних ночей. А це збільшує теплове навантаження на людей”, – вказала експертка.

При цьому зменшується тривалість холодного періоду. Зима стає коротшою і менш суворою. Через це змінилася структура опадів.

“На значній території країни випадає взимку дощ, а не сніг. Все частіше взимку не утворюється сніговий покрив і лижі і санки стають для наших дітей екзотикою. Зростає кількість днів з ожеледицею, що стало особливо помітно цієї зими”, – розповіла кліматологиня.

Через зміну клімату в Україні посилились дощі, зливи і снігопади. Це призводить до збільшення паводків.

“Все частіше і інтенсивніше стають грози, шквали, град, посухи, хвилі тепла. Проте, швидкість вітру в останні десятиліття в помірних широтах, і в Україні зменшувалася. Це призводило до зменшення повторюваності явищ, пов’язаних з вітром – хуртовин, пилових бур”, – сказала Балабух.

Темпи зміни клімату у нас вищі, ніж у ЄС.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...