Опубліковано: 5 Лютого, 2024. Переглядів: 1918


ТЦК розгортають мобільні пости перед кордоном: що відбувається

Мобільні пости ТЦК та СП, які встановлюють перед пунктами пропуску через державний кордон України, призводять до утворення додаткових черг та паніки серед заброньованих працівників компаній.

Про це заявили у Європейській Бізнес Асоціації (ЄБА), закликавши ВРУ новим мобілізаційним законодавством “не паралізувати економіку країни”, пише Експрес.

На кордоні ускладнилась логістика через пости ТЦК

Європейська Бізнес Асоціація у відкритому листі описує ситуацію, яка відбувається поблизу кордону.

“Правоохоронні орган та територіальні центри комплектування та соціальної підтримки почали розгортати мобільні пости перед пунктами пропуску через державний кордон України.

Співробітники здійснюють перевірки документів у водіїв вантажних транспортних засобів, які здійснюють перевезення через держкордон, а також видачу повісток з наказом з’явитися до ТЦК та СП для уточнення облікових даних, згідно з Законом України”, – інформують в Асоціації.

Там наголошують, що це призводить до утворення додаткових черг на державному кордоні. Крім того, є труднощі в компаній, які бронюють працівників.

“Навіть якщо водій є заброньованим зараз, перед перебронюванням працівник може бути кілька днів/тижнів не на броні. Відповідно, має з’явитись до ТЦК для оновлення інформації і, з досвіду, про який говорить бізнес, часто таких працівників мобілізують, не дочекавшись рішення про продовження броні”, – зазначають представники бізнесу.

У ЄБА пишуть, що такими ускладненнями щодо логістики та панікою серед працівників можна досягти лише “втрати довіри від міжнародних замовників, розірвання контрактів” тощо. Бізнес Асоціація наголошує і на тому, що тільки за листопад і тільки великий бізнес сплатив майже 27 млрд грн податків до держбюджету.

Бізнес Асоціація просить полегшити бронювання працівників

У ЄБА також звернули увагу на труднощі щодо бронювання працівників. За інформацією компаній-членів Асоціації, наразі забронювати критично важливих фахівців чи експертів в компанії особливо складно.

“Економічний сектор держави має працювати на повну задля забезпечення потреб держави та армії. Тож з метою формування балансу задля належного функціонування економіки в країні, важливо додатково передбачити бронювання працівників, які не належать до критично важливих підприємств, але в той же час активно працюють та сплачують податки до бюджету України”, – зазначили представники бізнесу.

Вони додали, що ідеї, які розглядав уряд, як-от щодо певного мінімального обсягу заробітної плати чи сплати певної суми податку на доходи фізичних осіб щомісячно для бронювання – дозволили б розширити категорію заброньованого працездатного населення.

Бізнес також вважає, що неможна приймати законопроект №10449 у чинній редакції без відповідних доопрацювань, а також закликав продумати можливість додаткового інструменту бронювання працівників та звернути увагу на ситуацію, що склалась перед пунктами пропуску через державний кордон України.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...