Опубліковано: 2 Лютого, 2024. Переглядів: 222


Польща продовжить тимчасовий захист для біженців з України, але на дуже короткий термін

Уряд Польщі опрацьовує законопроект про продовження законності перебування українців, які втекли до Польщі від війни. Очікується, що нові правила будуть прийняті в першому кварталі цього року.

Зміни є наслідком рішення Ради Європейського Союзу, яка продовжила тимчасовий захист для українських біженців до 4 березня 2025 року.

Наразі у Польщі він діє до 4 березня 2024 року, а, відповідно до законопроекту, буде продовжений до 30 червня цього року, тобто, ще на чотири місяці.

Легалізація біженців у Польщі: що відомо

Робота над подальшим розширенням дії закону та іншими змінами, як зазначено в переліку законодавчих робіт уряду, має бути розпочата негайно. Будуть проводитися розлогі консультації, зокрема, з органами місцевого самоврядування, державними установами та неурядовими організаціями, повідомляє RMF FM.

Запропонована поправка також передбачає продовження терміну дії національних віз та тимчасових дозволів для громадян України, а також кінцевого терміну виїзду українців з території Польщі та кінцевого терміну добровільного повернення громадян України.

Також буде продовжено термін дії карт побиту, польських документів, що посвідчують особу іноземця, та документів “згода на толерантне перебування”, виданих громадянам України, а також період, протягом якого перебування громадянина України вважається законним на території Польщі на підставі шенгенської візи, виданої Польщею та іншими країнами Шенгенської зони, та в рамках безвізового режиму.

Законопроект також подовжує термін дії особливих прав для українських лікарів, стоматологів, медсестер та акушерок. Згідно з пропозиціями, період, протягом якого може бути надано дозвіл на заняття професією та умовне право на заняття професією групам працівників, які отримали кваліфікацію за межами території ЄС, буде продовжено до 28 місяців – починаючи з 24 лютого 2022 року.

На такий же період буде продовжено термін, протягом якого міністр охорони здоров’я може присвоїти номер, що відповідає номеру ліцензії на здійснення професійної діяльності, за заявою лікаря або стоматолога, який отримав свідоцтво про внесення до реєстру лікарів, які тимчасово та періодично практикують професію, що ведеться Вищою медичною радою, та заявив про намір надавати медичні послуги громадянам України. Планується, що постанова набуде чинності з дня, наступного за днем опублікування.

Українці у Польщі: з яких регіонів України їдуть найбільше

У Польщі кількість офіційно працевлаштованих громадян України на кінець 2023 року складала 750 тисяч осіб (при цьому загальна кількість усіх офіційно працевлаштованих іноземців — 1 млн 125 тисяч осіб). За даними дослідження агенції Gramy Personal, цієї зими найбільше українців приїхали до Польщі, з Дніпропетровщини, а найменше — киян та жителів Криму (менше 1%).

З яких регіонів українці виїхали до Польщі:

Дніпропетровська — 9,82%
Хмельницька — 6,8%
Івано-Франківська — 6,3%
Львівська — 6,05%
Волинська — 5,79
Рівненська — 5,79%
Харківська — 5,29%
Житомирська — 5,29%
Вінницька — 4,53%

Як свідчать результати опитування, найбільше з України до західного сусіда виїжджають жителі міст — 52,64%. 17,63% приїхали з селищ (раніше селище міського типу), а 29,72% — з сіл.

Олена Ковальська, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...