Опубліковано: 28 Січня, 2024. Переглядів: 445


Особливості лікування парагрипу: чому хворому не можна говорити навіть пошепки

Ця недуга найбільш небезпечна для ослаблених людей і дошкільнят. Чому?

Увечері на градуснику — 37,5°С, трохи заклало ніс. Усе скидається на легку застуду. Але наступного дня температура тіла підстрибує до +38 — 39°С, дуже болить горло, надокучає сухий кашель і несила підвестися з ліжка.

Можливо, у вас — парагрип.

— Збудник хвороби, вірус парагрипу, передається повітряно-крапельним шляхом, — каже епідеміологиня Ольга Чудінова. — Певні різновиди парагрипу характерні саме для осені та зими. Як більшість гострих респіраторних інфекцій, парагрип проникає в організм через оболонки верхніх дихальних шляхів, а найвразливіша гортань.

Щоб заразитися парагрипом, досить постояти поряд у черзі з людиною, яка покашлює і не вважає за потрібне прикритися серветкою. Прихований період триває до тижня. Як правило, вже за кілька днів у зараженої людини з’являються перші ознаки недуги — розбитість, нежить, грубий сухий кашель, підвищена температура тіла. На відміну від грипу, вони не розвиваються стрімко, стан хворого погіршується поступово. На другу-третю добу з’являється виснажливий кашель. А характерна ознака парагрипу — голос у хворого хрипне внаслідок запалення і набряку слизових оболонок гортані, а то й узагалі зникає.

— Чи потребує парагрип особливої діагностики і лікування? 

— Зазвичай діагноз ставлять на підставі симптомів. Якщо потрібно точно визначити збудника хвороби, роблять спеціальні аналізи. У разі підозри на запалення легенів призначають рентгенографію або КТ грудної клітки. Як правило, при парагрипі лікар призначає симптоматичне лікування: протигарячкові препарати, ліки проти болю у горлі і кашлю, лужне тепле пиття, а також вітамінну легкозасвоювану їжу і щадний режим. Серед лікувальних заходів — обмеження голосового режиму, хворому не можна говорити навіть пошепки, щоб не навантажувати зв’язки.

— Чи довго триває парагрип? 

— Якщо форма недуги легка, а лікування правильне, симптоми вщухають за тиждень. Але люди, виснажені хронічними патологіями, стресом, можуть хворіти і довше. Якщо приєднується бактеріальна інфекція, може розвинутися запальний процес у вусі, бронхах, легенях. Особливо вразливі до парагрипу діти дошкільного віку. Знаю чимало випадків, коли в родині всі дорослі досить легко перехворіли на парагрип, а малята потрапляли до лікарні. Річ у тім, що внаслідок набряку слизової оболонки і спазму м’язів гортані у дитинки розвивається синдром несправжнього крупу — вона задихається. Хвороба може перерости і у пневмонію. Тоді потрібна негайна госпіталізація дитини.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...