Опубліковано: 26 Січня, 2024. Переглядів: 231


Відстрочка за 20 000 грн щомісяця: нові правила бронювання працівників готують у ВР

У Верховній Раді готують законопроект, який суттєво змінить підходи до бронювання співробітників. Так, депутати пропонують ввести щомісячний платіж, який гарантуватиме відстрочку від мобілізації для різних категорій працівників.

Над документом вже кілька тижнів працюють депутати економічного комітету ВР. Новації, які передбачає майбутній законопроект, проаналізувало видання Forbes.

Бронювання працівників: не більше половини військовозобов’язаних

Наприкінці 2023 року Офіс президента пропонував бронювати працівників залежно від розміру їхньої заробітної плати та відрахувань ПДФО чи ЄСВ. Нині депутати пропонують встановити щомісячний фіксований платіж: підприємство сплачує його, і бронює працівника від мобілізації, незалежно від посади. Головна умова – компанія має працювати в “білу” та сплачувати податки до бюджету.

“Встановлення будь-яких критеріїв (відносно заробітної плати, – ред.) буде сприймається суспільством, як поділ на класи. На підприємстві можуть самостійно обирати, кого зі співробітників хочуть забронювати”, – пояснив зміну концепції голова економічного комітету та співавтор законопроекту Дмитро Наталуха.

Тож у ВР розглядають ініціативу, яка передбачає додаткову сплату до військового збору за кожного заброньованого працівника. Варіант, який розглядається зараз – до 1,5% військового збору додається фіксована ставка у розмірі 20 000 гривень. Нардепи вважають, що привʼязка до військового збору забезпечить швидке адміністрування податку і закріпить надходження коштів виключно на потреби військових.

Аби бронь відбулась, у компанії не повинно бути заборгованості по сплаті податків. Бронювати пропонують до 50% від військовозобовʼязаних працівників.

Бронювання від мобілізації: скільки чоловіків сьогодні його мають

За даними Forbes, сьогодні в Україні заброньовано 538 000 чоловіків, включно із державними службовцями та працівниками військових адміністрацій. Найбільша частка заброньованих у:

  • секторі енергетики, – 27,9%;
  • агропромисловому секторі – 15,2%;
  • промисловості – 12,6%;
  • транспорті – 12,5%
  • центральних органах виконавчої влади та військових адміністраціях – 5,2%.

За різними сценаріями, фіксована ставка за бронювання зможе принести від 18 млрд до 155 млрд грн на рік, вважають депутати.

Також автори документа вважають, що такий підхід виведе з тіні частину компаній, які будуть офіційно сплачувати податки, а бізнес буде відмовлятись від використання схеми з ФОП для оптимізації оподаткування.

Додамо, за інформацією видання, щонайменше 3,4 млн чоловіків мають невстановлений статус для економіки України: вони не працевлаштовані, не перебувають у Силах оборони, не перебувають за кордоном та не мають інвалідності.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...