Опубліковано: 5 Січня, 2024. Переглядів: 169


В Мінекономіки сказали, що буде з цінами на початку року

На початку року інфляція в Україні залишиться на низькому рівні. Водночас в цілому за рік темпи зростання цін прискоряться, свідчить огляд інфляції Мінекономіки.

“Ускладнені війною економічні процеси (масштабні міграційні потоки, брак робочої сили, зруйновані виробничі потужності) на тлі високих ризиків з питань безпеки та посилення невизначеності, зокрема щодо фінансування у 2024 році, створюють ризик зростання волатильності цін та в підсумку – до пришвидшення інфляційних процесів у країні. За підсумком минулого року отримаємо низьку інфляцію”, – йдеться в огляді.

На початку наступного року, у разі відсутності форс-мажору, можна очікувати продовження тренду також невисокої інфляції. Водночас у цілому вона перевищить показник попереднього року.

Наприкінці 2023 року, у листопаді, споживча інфляція уповільнилася до 0,5% за місяць. У річному розрахунку – до 5,1%, що є низьким для воєнних реалій.

“Такий тренд був сформований стабільною в цілому пропозицією товарів та послуг, яка наразі органічно поєднується із поточними тенденціями поступового зростання попиту в економіці, пов’язаними із загальним процесом відновлення”, – сказано в документі.

У Міністерстві економіки назвали чинники низької інфляції:

– збереження відносної стійкості обмінного курсу гривні, підтримуваної Національним банком завдяки значним обсягам надходження міжнародної допомоги, що обмежувало цінові коливання на фоні заміщення імпортом товарів власного виробництва внаслідок втрат війни;

– підтримання “мирної” сезонності у формуванні цін на ринку м’яса та м’ясопродуктів, зокрема завдяки поступовому відновленню виробництва та відсутності шоків попиту;

– збереження значної внутрішньої пропозиції продукції рослинництва на фоні низхідної цінової динаміки на світовому ринку, звуженої експортної логістики (зокрема польська транспортна блокада на кордоні);

– збереження обмежень на експорт української продукції АПК до деяких європейських країн зумовили здешевлення: продуктів переробки зернових (на 4,2%), цукру (на 4,3%), соняшникової олії (на 1,9%).


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...