Опубліковано: 30 Грудня, 2023. Переглядів: 305


На заході України лікарі видалили в жінки небезпечну, велику за розміром пухлину (ФОТО)

У 2004 році жителька Львівщини звернулась до місцевої лікарні зі скаргами на незначні болі в ділянці грудного відділу хребта. Результати МРТ показали новоутвір — невриному. Пухлина була незначних розмірів.

— Впродовж майже двох десятків років невринома не надто турбувала жінку. Але недавно у 68-річної пенсіонерки з’явилась слабкість у ногах, ще й розвинулась задишка під час ходьби, — розповідає Остап Грищук, завідувач відділення нейрохірургії лікарні святого Луки (ТМО №1 міста Львова). — Ми обстежили пацієнтку й виявилось, що пухлина з’явилась у каналі хребта та з часом почала перетискати спинний мозок. Тому їй було важко ходити, віднімало ноги.

Але більша частина новоутвору проросла в плевральну порож­нину й почала стискати одну легеню, спричиняючи задишку. Так от. Ця частина невриноми майже за 20 років розрослась до діаметру приблизно 12 сантиметрів — це один з найбільших розмірів таких пухлин. Потрібно було негайно проводити хірургічне втручання. Інакше небезпечне утворення могло назавжди прикути жінку до ліжка.

Операція тривала майже чотири години. Спершу ми видалили пухлину з плевральної порожнини, а потім — з каналу хребта, це доволі небезпечна для хірургічних втручань ділянка. На щастя, все обійшлось добре. Вже через два дні пацієнтка почала ходити.

Фото з архіву Першого ТМО міста Львова

— Невринома виявилась доброякісною? 

— Так, здебільшого це доброякісні пухлини, після видалення яких пацієнти не потребують додаткового лікування. Лише в одному відсотку випадків невриноми злоякісні.

Загалом ці новоутвори ростуть з оболонки нерва чи нервового корінця, тому можуть з’явитись у будь-якій ділянці організму, де є нерви. При тім уражений нерв поступово втрачає свою функцію. Невриноми ростуть повільно й довго, тривалий час не проявляються ніякими симптомами, адже організм має час на адаптацію. Але пухлини можуть становити серйозну небезпеку органам, поблизу яких ростуть.

— Де найчастіше розвиваються невриноми?

— У порожнині черепа, виростаючи зі слухового нерва. Тож спершу хворі відчувають шум, а потім погіршення слуху в одному вусі, згодом він повністю зникає. Небезпека в тому, що слуховий нерв проходить біля стовбура головного мозку, де розміщені життєво важливі центри. Тож якщо невринома слухового нерва досягає великих розмірів і її вчасно не видалити, це становитиме загрозу для життя пацієнта.

На другому місці локалізації — хребет. За статистикою, серед усіх пацієнтів, у хребті яких розвинулась пухлина, у кожного п’ятого йдеться про невриному. До прикладу, у цієї пацієнтки невринома почала стискати легеню. А якби вона залишилась у каналі хребта, розвинулось би більше симптомів, які були б значно важчими. Крім того, невринома може з’явитись у поперековому відділі хребта, а з часом прорости в черевну порожнину й перетискати кишківник, печінку чи інші внутрішні органи.

Значно рідше цей новоутвір з’являється на кінцівках. У таких випадках невринома не становить загрози для життя, але потребує хірургічного втручання. До того ж це ущільнення можна швидше виявити, побачивши під шкірою. Для встановлення діагнозу достатньо провести УЗД.

Загалом же невриноми можуть розвинутись у людей будь-якого віку. Також зауважу, що невринома вражає частіше жінок, аніж чоловіків. Тож при появі тривожних симптомів та погіршення самопочуття варто одразу ж звернутись до лікарів та пройти обстеження.

Лариса Пецух, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...