Опубліковано: 30 Грудня, 2023. Переглядів: 1630


Українських чоловіків перестали випускати з країни – ЗМІ

На кордонах утворились довжелезні черги. На одному пропускному пункті поліція взагалі перекрила рух, але потім його відновила. ЗМІ пишуть про нові правила перетину для чоловіків.

На кордоні змінилися правила перетину військовозобов’язаних чоловіків, що призвело до довжелезних черг та навіть до перекриття пропускного пункту.

Про це повідомляють користувачі соцмереж.

За їхньою інформацією, ситуація миттєво змінилася о 20-й годині вечора 29 грудня.

“Щось коїться на кордоні. Із 20 години перестали випускати чоловіків, які раніше спокійно їхали – батьки 3 дітей, інваліди, за системою “Шлях”. На кордоні божевілля”, – написала користувачка.

Інші учасники груп у соцмережах повідомляли, що прикордонники виводили чоловіків з потягів, які прямували до Польщі. Також зупиняли рейсові автобуси та виводили чоловіків, віком від 18 до 60 років, і ті не могли покинути межі України. Через це утворилися величезні черги як з легкових автівок, так і з автобусів. Спершу користувачі повідомляли, що на ПП «Шегині-Медика» жінки, чоловіків яких не пропускали, перекрили рух. Згодом поліція оприлюднила офіційну інформацію:

“Зараз проїзд у пункті пропуску «Шегині» неможливий. Врахуйте цю інформацію та оберіть для себе інший маршрут руху», – закликали правоохоронці. Щоправда, зранку 30 грудня поліція оголосила про відновлення руху.

Також стало відомо, що від учорашнього вечора на пунктах пропуску перестали пропускати чоловіків, які не мали при собі військово-облікових документів. Не випускали і чоловіків, які проходили ВЛК до 22.11.2023 – від них вимагали повторного проходження ВЛК. У соцмережах пишуть, що прикордонники перестали випускати чоловіків з інвалідністю 3 групи та тих, хто супроводжує людей з інвалідністю. За словами людей, поряд з прикордонниками на ПП працюють представники Терцентрів комплектування.

Без довідки з військкомату за кордон ні ногою

За інформацією “Волонтерської правди”, відбулась селекторна нарада, на якій працівникам прикордонної служби України було дано усне розпорядження посилити контроль за пропуском військовозобов’язаних віком від 18 до 60 років.

Прикордонникам озвучили такі завдання:

1. Запобігти прийняттю одноосібного рішення про пропуск

2. Основну увагу приділити наступним категоріям чоловіків:

– супроводжуючі інвалідів ( максимально повертати);

– інваліди без явних зовнішніх ознак інвалідності, які отримали документи, що підтверджують інвалідність після 24.02.2022;

– водії, внесені до системи «ШЛЯХ» (працівникам прикордонної служби звертати увагу на попередню кількість перетинів державного кордону, максимально фільтрувати, чоловіків на легковий автомобілях, поїздах – не пропускаються);

– наступні категорії чоловіків: одинокі батьки, зняті з військового обліку, тимчасово непридатні, обмежено придатні, мають право виїзду ЛИШЕ при наявності довідки із ТЦК;

– Чоловіки, які надають документи,що підтверджують тимчасове звільнення від мобілізації за станом здоров’я, видані не раніше, ніж 6 місяців назад – не пропускаються;

– Виїзд чоловіків на постійне місце проживання дозволяється тільки тим, хто проживав в іншій країні до 24.02.2022

– Виїзд на підставі дозволів Міністерства культури України, Міністерства молоді та спорту України , Міністерства інфраструктури України дозволяти виключно після проведення фільтраційної бесіди.

Олег Зубарук, Експрес

Читайте також:

На кордоні зі Словаччиною стався “новорічний переполох” – ДПСУ (+ФОТО)

Чехія попередила українських біженців про штраф


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...