Опубліковано: 19 Грудня, 2023. Переглядів: 418


Взимку після стресу активізується підшкірний кліщ і розвивається демодекоз. Що варто знати про цю недугу?

Кліщі потрапляють в організм при контакті з інфікованою людиною або у разі спільного використання рушників, постільної білизни, косметики.

Ви не впізнаєте себе у дзеркалі: на носi, пiдборiддi — якісь червоні плями, висип з гнійничками.

Минає трохи часу, і на місці їх з’являються синюшно-рожеві вузли.

Нерідко саме так проявляється демодекоз — найпоширенiша шкірна хвороба, вiд якої, кажуть фахівці, не застрахований нiхто.

— Демодекоз розвивається внаслідок інфікування організму кліщем, що належить до роду демодекс, — розповідає Жанна Приходько, лікарка-дерматокосметологиня. — Кліщі потрапляють в організм при контакті з інфікованою людиною, наприклад, через поцілунок. Або ж у разі спільного використання рушників, постільної білизни, косметики. Сприяє розвитку демодекозу тривалий нервовий стрес, хронічні та часті гострі хвороби, зокрема і сезонні ГРВІ, характерні для зими застуди, коли вразливіший імунітет.

Фолікули волосся та сальні залози — середовище демодекса, звідси і друга його назва — залозник вугровий. Людина не відразу дізнається, що заражена. Доки зі здоров’ям усе гаразд, кліщ не розмножується. Але щойно якась iз систем органiзму дає збiй, залозник активізується, проникає у глибші шари шкiри, спричиняє її запалення. Отоді й з’являються перші неприємні симптоми — почервоніння, лущення шкіри.

— Як діагностують і лікують демодекоз? 

— Демодекс — крихітний, завбільшки 0,3 — 0,4 міліметра, роздивитися його можна лише під мікроскопом. Щоб визначити тип збудника, виконують зішкріб на демодекоз з ураженої ділянки шкіри. Також при демодекозі можуть досліджувати зразок волосся з голови, брови чи вії.

Лікування демодекозу комплексне: це і антибіотики, і протизапальні препарати. Лікар призначає їх відповідно до стану пацієнта. Тривалість курсу залежить від стадії хвороби, бо потрібно не лише зупинити розмноження кліщів, а й ліквідувати наслідки їх впливу на шкіру. Мені нерідко доводилося лікувати пацієнтів із задавненим демодекозом, які намагалися позбутися проявів хвороби самотужки, не знаючи її природи. На жаль, наслідки неправильно лікованого демодекозу можуть бути незворотними — це і поява рубців, і втрата волосся.

— Чи можлива профілактика демодекозу? 

— Важливий елемент профілактики демодекозу — регулярний догляд шкіри і дотримання правил гігієни: дівчатам не варто позичати у подруг пудру, туш для вій, тіні. Індивідуальними мають бути і рушник, наволочка. Важливе раціональне харчування: активному розмноженню кліщів сприяє ожиріння, переважання жирних, солодких страв у раціоні, підвищений рівень цукру в крові.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...