Опубліковано: 17 Листопада, 2023. Переглядів: 313


BBC: Майже 20 000 чоловіків нелегально перетнули кордон, щоб уникнути мобілізації

Виїзд за кордон суттєво обмежений для чоловіків призовного віку 18-60 років. Проте, частина з них не припиняє пошуку шляхів перетину кордону. 19 740 осіб нелегально перетнули кордон від початку повномасштбного вторгнення.

BBC встановила ці цифри, надіславши запити про незаконні перетини кордону з сусідніх Румунії, Молдови, Польщі, Угорщини та Словаччини. Йдеться про період з лютого 2022 року по 31 серпня 2023 року.

Виїзд за кордон чоловіків: 20 тисяч виїхало, 20-м тисячам не вдалось

Після вторгнення Росії більшості чоловіків віком від 18 до 60 років заборонили виїжджати. Але дані, отримані BBC, показують, що десятки людей перетинали кордон щодня. Дехто переплив небезпечні річки, щоб покинути країну. Інші просто вийшли під покровом темряви.

BBC встановила, запросивши дані про незаконні перетини кордону з сусідніх Румунії, Молдови, Польщі, Угорщини та Словаччини, що 19 740 чоловіків нелегально перетнули кордон із цими країнами в період з лютого 2022 року по 31 серпня 2023 року.

Як саме вдалось цим чоловікам перетнути кордон – даних немає. Але відомо, якими методами намагались скористатися 21 113 осіб, які були спіймані на спробі нелегального перетину кордону. Більшість – 14 313 – намагалися пройти пішки або переплисти кордон, а решта 6 800 покладалися на шахрайським шляхом отримані офіційні документи, в яких вказувалися “липові” винятки, такі як сфабриковані хвороби, повідомила українська влада.

До тих, хто не підлягає призову, належать чоловіки з медичними проблемами, ті, хто має обов’язки з догляду, а також батьки трьох і більше дітей. У серпні президент України Володимир Зеленський назвав “корупційні рішення”, ухвалені військовими медичними комісіями країни, які, за його словами, призвели до десятикратного збільшення винятків з лютого 2022 року. Він оголосив, що всі регіональні військкоми, відповідальні за військовий призов, були усунені, а понад 30 особам пред’явлено кримінальні звинувачення.

Представник президента в парламенті Федір Веніславський визнав BBC, що проблема серйозна. “Уряд усвідомлює, що це явище не поодиноке і що воно поширене. Але, на жаль, я хотів би підкреслити, що корупція дуже стійка”, – сказав він, додавши, що Україна робить “все можливе, щоб звести кількість випадків корупції до мінімуму”.

Уникнення від мобілізації: утікає 1-5% чоловіків

Веніславський сказав, що кількість чоловіків, які виїхали або намагалися виїхати, не впливає на військові зусилля.
“Я переконаний, що стійкість і готовність українців захищати свою незалежність, суверенітет і свободу становить 95-99%”, – сказав Веніславський в інтерв’ю ВВС.

Він зазначив, що тих, хто намагається уникнути мобілізації, десь 1-5%, і вони “точно не критичні для оборони України”. За його словами, кардинально збільшувати кількість мобілізованих не планується.

Понад 40 000 чоловіків, які втекли або намагалися втекти, можуть становити значну частину чоловіків, необхідних Україні для поповнення своєї армії. У серпні офіційні особи США оцінили кількість загиблих українських військових у 70 000 осіб, хоча Київ не називає цифру.

Ураїна також не оприлюднює офіційні дані про чисельність своєї армії. Але новий міністр оборони Рустем Умеров заявив на форумі Ялтинської європейської стратегії у вересні, що в українських збройних силах налічується понад 800 000 осіб.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...