Опубліковано: 29 Жовтня, 2023. Переглядів: 515


Завершилися переговори щодо формули миру в Україні: які результати

На Мальті відбулася третя зустріч радників із питань національної безпеки та радників зовнішньої політики щодо української формули миру.

У переговорах узяли участь дипломати 66 країн, а також міжнародних організацій. Зокрема, до саміту долучились делегації країн Азії, Африки й Латинської Америки.

Про це повідомила 29 жовтня пресслужба Офісу президента.

“Попередні консультації на рівні радників допомогли сформувати загальне бачення передумов настання миру та безпечного повоєнного устрою світу. Вже під час зустрічі на рівні послів були напрацьовані конкретні плани реалізації пунктів Формули миру, а також створені міжнародні робочі групи, які зосередились на технічних питаннях”, – заявив керівник ОП Андрій Єрмак, який очолював українську делегацію на Мальті.

Увагу зосередили на п’яти ключових пунктах формули миру президента Володимира Зеленського:

Ядерна та радіаційна безпека

План щодо ядерної безпеки має на меті повне виведення терористів РФ і цивільних, а також зброї й обладнання з території Запорізької АЕС. Зокрема передачу контролю над станцією Україні. Це передбачає посилення ролі МАГАТЕ в контролі за дотриманням правил експлуатації ядерних установок, визначення технічних умов для безпечного повернення ЗАЕС під контроль України, вивчення механізмів відповідальності за невиконання міжнародно визнаного принципу ядерної безпеки.

Енергетична безпека

Розглянули план реалізації пункту щодо енергетичної безпеки, що передбачає розробку моделі енергетичної стійкості. План спрямований на запобігання порушенням енергетичної безпеки та будь-якій подальшій агресії Росії з використанням енергії в якості важеля впливу.

Безперебійне постачання продовольства

В якості плану міністр економіки Юлія Свириденко запропонувала посилити захист портової та логістичної інфраструктури країни, забезпечити розмінування морських шляхів і надати підтримку страхування суден, а також вантажів тощо.

Повернення депортованих дітей, цивільних заручників, військовополонених

План дій передбачає створення міжнародної моніторингової групи та визначення механізму збору інформації про депортованих дітей, цивільних заручників і військовополонених. Йдеться про отримання доступу до місця їхнього утримання, додаткові санкції проти РФ і тиск на терористів з метою надання ООН та МКЧХ безперешкодного доступу до українських полонених тощо.

Відновлення територіальної цілісності України

Цей пункт має на меті вдосконалення наявних механізмів реалізації базового принципу поваги до територіальної цілісності та суверенітету, закріпленого в Статуті ООН.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...