Опубліковано: 27 Жовтня, 2023. Переглядів: 252


В Україні оновили правила дорожнього руху. Що змінилось?

Кабмін вніс зміни до Правил дорожнього руху. На думку уряду, це має наблизити українське законодавство до європейського. Зміни ПДР стосуються перевезення дітей та увімкнення фар за межами населених пунктів.

— Згідно з ними, водіям усіх механічних транспортних засобів поза населеними пунктами доведеться увесь рік вмикати під час руху денні ходові вогні, — каже Сергій Старенький, адвокат. — А в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу — ближнє світло фар або протитуманні фари.

Раніше це потрібно було обов’язково робити з 1 жовтня до 1 травня. Тепер це правило діятиме увесь рік. Це підвищує видимість на автошляхах транспортних засобів. Проблема в тому, що доволі часто автомобілі зливаються з дорожнім покриттям, їх здалеку не видно. Це відбувається не лише в осінньо-зимовий період, а й навіть влітку, коли водія може, наприклад, засліплювати сонце. Варто зазначити, що такі правила діють у більшості країн світу. Це корисне нововведення.

— Які ще зміни внесено в ПДР? 

— Зокрема, заборонено перевозити дітей зростом менше як 150 сантиметрів у транспортних засобах без використання дитячих утримувальних систем, які дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки. Досі було неприпустимо перевозити дітей віком до 12 років і зростом до 145 сантиметрів на сидінні без таких пристроїв. Тепер про вік мова не йде. Адже системи безпеки автомобілів розраховані на конкретні антропометричні дані, а не на вік. Інспектор не може визначити вік дитини, а от ріст — так. Адже він має завжди рулетку, за допомогою якої оформлюють ДТП.

Зауважу, що штраф за неправильне перевезення дитини становить 510 гривень за перше порушення, за повторне — вже 850 гривень.

Богдан Куфрик, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...