Опубліковано: 9 Жовтня, 2023. Переглядів: 1204


Суд відправив ухилянта за грати: чоловік п’ять разів не з’явився до військкомату за повісткою

Мешканець Борислава вигадав оригінальні пояснення на свій захист, але служителі Феміди не повірили його аргументам. Як зазначено у матеріалах судової справи, у жовтні минулого року за результатами медичного огляду військово-лікарською комісією чоловіка визнали придатним до служби за мобілізацією. І позаяк він не мав права на відстрочку, видали повістку прибути 26 жовтня на 19-ту годину до призовного пункту.

Однак мобілізаційного розпорядження він не виконав.

У судовому засіданні чоловік виправдовувався, що не зміг прибути з Борислава до Дрогобицького центру комплектування у визначений час, оскільки протягом дня були масштабні повітряні тривоги. А після їх відбою о 19.36 не вдалося добратися до Дрогобича через брак транспортного сполучення. Про це й сказав представникові ТЦК, який ввечері зателефонував до нього.

Також обвинувачений розповів, що отримав ще одну повістку для відправлення до військової частини на 3 березня 2023 року. Коли прибув до ТЦК, знову було оголошено повітряну тривогу, через що він і цього разу не потрапив на територію військкомату. Після відбою тривоги йому нібито наказали йти додому, виписавши повістку на 8 березня. Але коли чоловік з’явився у зазначений день, співробітники ТЦК повідомили, що він не може бути призваний за мобілізацією, бо проти нього відкрито кримінальне провадження. 7 серпня фігурант знову отримав повістку на відправку до військової частини, але не з’явився. Казав, що зранку в нього розболівся зуб… Зрештою ухилянт заявив на суді, що вся відповідальність за те, що його не мобілізували, лежить на ТЦК та СП. А докази проти нього сфальсифіковано.

У посадовця територіального центру комплектування була інша версія. За його словами, коли обвинувачений 26 жовтня минулого року не прибув до військкомату, він зателефонував до нього. Військовозобов’язаний відповів, що з’явитися до ТЦК не може, оскільки перебуває за межами міста. Якби призовник повідомив, що не може дістатись центру комплектування через брак транспортного сполучення, за ним було б відправлено транспорт. І якби обвинувачений з’являвся за повістками до ТЦК, то обов’язково був би відправлений у військову частину, розповів представник ТЦК.

Аналогічні покази дав й інший працівник військкомату. Він зазначив, що після неприбуття обвинуваченого 26 жовтня минулого року за повісткою на мобілізацію, він чекав шість днів і лише тоді звернувся до правоохоронних органів про притягнення його до відповідальності. Бо інколи особи повідомляють про поважні причин неявки за якийсь час. Однак обвинувачений навіть не думав дати про себе знати, зазначив представник військкомату.

Суд трактував доводи обвинуваченого щодо неможливості з’явитись за повісткою як надумані. Наприклад, жодного підтвердження візиту до дантиста військовозобов’язаний так і не надав. Тож своїм вироком Дрогобицький міськрайонний суд відправив ухилянта за грати на три роки.

Микола Заверуха, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...