Опубліковано: 14 Лютого, 2024. Переглядів: 323


Небезпечні подовжувачі: чому велику побутову техніку варто під’єднувати тільки до розетки

Потужні прилади, які споживають багато електроенергії, можуть призвести до перевантаження подовжувача.

У кожному будинку та квартирі є електричний подовжувач, і часто навіть не один. Та й на роботі їх нерідко використовують для під’єднання декількох електричних пристроїв одночасно. Однак, виявляється, не всю побутову техніку можна до них підмикати.

— Основне призначення подовжувача — доставити електричний струм на кілька метрів від розетки до приладу, — каже Олена Соколовська, завідувачка відділення Київського електромеханічного фахового коледжу. — Це досить зручно, коли техніку ніяк не вдається поставити біля розетки. Крім того, їх додатково використовують як розгалужувальні елементи — коли розетка одна, а електричних приладів декілька. За своєю класифікацією подовжувачі поділяються на чотири основні види: побутові пристрої, мережеві фільтри, бобінні та садові. Кожен з них має свої особливості і призначення.

— Як правильно вибрати подовжувач? 

— Кожен подовжувач розрахований на певне навантаження. Вони діляться на малопотужні (до 1 кВт), середньопотужні (до 2,2 кВт) і потужні (від 2,2 кВт). На кожному подовжувачі є заводська етикетка, де вказується навантаження, на яке він розрахований. Також характеристика проводу має бути вказана на його ізоляції. Тому електричні прилади, які маєте намір під’єднати, потрібно добирати так, щоб сумарна їх потужність не перевищувала допустимих показників, що їх указав у технічних характеристиках подовжувача та проводу завод-виробник.

— Яких правил слід дотримувати при експлуатації подовжувачів? 

— Подовжувач — корисний і дуже зручний пристрій, але він може стати небезпечним, якщо його перевантажити або використовувати неправильно. Це може призвести до пошкодження ваших пристроїв. А користування старими та несправними подовжувачами ще й становить небезпеку ураження електричним струмом. Також не можна вмикати подовжувач у подовжувач, бо це підвищує ризик виникнення пожежі. Проводи потрібно прокласти так, щоб вони не заважали ходити. Якщо у вас бігають діти, то вони можуть спіткнутися, впасти і навіть травмуватися. Якщо провід подовжувача накручений на бобину або круг, то перед використанням його потрібно повністю розмотати. І головне, не забувайте вимикати подовжувач з розетки, коли він не використовується. Безпечніше та практичніше використовувати мережеві фільтри, які мають додаткову електроніку, що збільшує їх функціональність. Вони можуть бути оснащені захистом від стрибків напруги в мережі та мати різні гнізда, наприклад, вхід USB й інші корисні опції.

— То яку техніку не варто під’єднувати до подовжувача? 

— Це, зокрема, холодильники, пральні машини, сушарки, обігрівачі, мікрохвильові печі, кавоварки, тостери. Ці потужні прилади споживають багато електричної енергії і можуть призвести до перевантаження подовжувача. Також краще не вмикати прилади, які мають заземлення у вилці, бо може вразити електричним струмом.

— Зазвичай заводські подовжувачі коштують недешево. I багато українців, аби зекономити, виготовляють їх самостійно. На що варто звернути увагу? 

— Одними з основних параметрів, які забезпечують функціональні можливості та безпеку при експлуатації, є потужність та поперечний перетин дротів подовжувача, — каже Віталій Рижук, інженерелектрик. — Для під’єднання домашніх побутових приладів бажано використовувати мідний кабель з багатожильною скруткою перетином не менш як 2,5 міліметра. Він розрахований на потужність, достатню для домашніх побутових електроприладів. При цьому варто звернути увагу, щоб провід був надійно закріплений на всіх контактах і розетка, в яку буде вмикатися подовжувач, була справна. Попри все, якщо ви вирішили самостійно виготовити подовжувач, я радив би обов’язково проконсультуватися з електриками.

Микола Заверуха, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...