Опубліковано: 11 Серпня, 2023. Переглядів: 846


Військкомат скерував особу з розумовою відсталістю на ВЛК. Лікарі патологій не “помітили”

Надія Байда та її 34-річний син Максим із Шаргорода звернулися до військкомату, бо у приписного свідоцтва чоловіка закінчився термін дії й документ належало оновити. Але яким же було їхнє здивування, коли Максимові дали повістку на проходження лікарської комісії. Річ у тому, що Максим Байда має ІІІ групу інвалідності довічно і перебуває на обліку у Вінницькій психіатричній лікарні як пацієнт з вродженою розумовою відсталістю легкої форми.

“Крім того, у чоловіка проблеми із зором, а ще — він погано пересувається. Та невропатолог, хірург і лор написали, що Максим… придатний до служби. А психіатр вказав, що він — обмежено придатний, — розповіла “Експресу” знайома родини, громадська активістка Галина Верещага. — Хоча Максим, коли нервується, не може навіть говорити. Під час таких нападів мати годує його з ложки.

У відчаї жінка звернулася до мене. Разом ми пішли до міської ради. Керівник загального відділу сказав, що такі питання варто вирішувати через суд, якщо ми з чимось не згодні. Зрештою Максима відправили здавати аналізи. У результаті виявили ще й гепатит С. Призначили лікування, але заявили, що потрібно пройти ВЛК до кінця”.

Тим часом лікарі наголошують — у їхніх діях нічого протизаконного нема.

“Чоловік з матір’ю з власної ініціативи прийшов до військкомату, бо мали впорядкувати певні документи, — коментує Віталій Чорний, головний лікар Шаргородської міської лікарні. — Процедура така, що йому потрібно пройти медогляд. Але ніхто в армію чоловіка не візьме, тому що в нашій державі з третьою групою інвалідності й гепатитом С не служать. Вини моїх підлеглих, які входять до ВЛК, нема, вони діяли згідно з інструкціями. Коли будуть готові всі аналізи Максима Байди, голова військово-лікарської комісії ухвалить остаточне рішення про його придатність або ж непридатність до служби в армії”.

За словами адвокатів, інвалідність не є підставою для визнання особи непридатною до військової служби.

“Але є підставою для відстрочки від мобілізації. Хоч з часом така підстава може і відпасти, наприклад, якщо особі не продовжать групу інвалідності на новий термін, — пояснює адвокатка Аліна Вдовцова. — Крім того, особи з інвалідністю можуть бути призваними на військову службу за їхньою згодою. Тож територіальні центри комплектування мають право володіти актуальною інформацію про стан здоров’я та ступінь придатності того чи іншого військовозобов’язаного, який перебуває на військовому обліку”.

Тим часом Максим Байда з матір’ю далі проходить ВЛК. І це, зізнаються вони, для них дуже непросто.

“Максимові сказали зробити ще й МРТ, а це можливо тільки у приватних клініках, бо направлення ж нам не дали, — каже Надія Байда. — Довелося просити допомоги у людей, склалися нам 2000 гривень на цю процедуру і на вартість дороги до Вінниці. Бо тільки в обласному центрі є такий апарат”.

Надія Байда каже, що її старший син боронить Україну на передовій.

“Боюся, що заберуть й молодшого, Максима, хоч він має великі проблеми зі здоров’ям. Його ж у перший день вб’ють на тій війні, бо він ледве ходить і не все адекватно оцінює. Яка користь від такого вояки в армії?!”

Вікторія Трудько, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...