Опубліковано: 22 Липня, 2023. Переглядів: 275


Можливі відключення: у Раді розповіли про ситуацію в енергосистемі України

Українську енергосистему поступово відновлюють після зимових масованих російських ракетних атак.

Однак, українцям слід подбати про запасні варіанти на випадок продовження російського енергетичного терору та відключення електрики восени й взимку. Про це сказав народний депутат, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк. Його цитує пресслужба парламенту.

За словами депутата, ситуація в українській енергосистемі залишається надскладною через російський енергетичний терор.

“Тільки за оцінками Світового банку збитки через ракетні удари склали понад 10 млрд грн”, ‒ зазначив нардеп.

Експерти після ретельного обстеження виявляють все більше нових пошкоджень. Крім того, постійно зростає вартість обладнання та робіт. Ще одна проблема – небажання іноземних компаній брати участь у відновленні.

“Західні компанії бояться за безпеку своїх фахівців, адже не можуть застрахувати ризики їхнього перебування в Україні. Тому відмовляються брати участь у відновленні наших пошкоджених об’єктів. Водночас українських фахівців-енергетиків часто мобілізують до лав ЗСУ, бо вони потрібні й у Збройних силах. Наші партнери допомагають обладнанням або виділяють гроші на його придбання”, ‒ розповів Нагорняк.

За його словами, поки що небо України залишається недостатньо захищеним від ракетних атак. Тому ворог може знову вдатися до енергетичного терору. Уже нині українська енергосистема працює на межі споживання. Якщо буде морозна зима й люди споживатимуть більше електрики, то можливі відключення.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...