Опубліковано: 19 Липня, 2023. Переглядів: 242


Наша перемога буде: українці, які не виїжджали за кордон, налаштовані оптимістично

В Україні дуже мало тих, хто не вірить у нашу перемогу. А серед тих, хто покинув територію країни і зараз перебуває у європейських державах, таких 3%.

Соціологи поцікавилися у людей, коли, на їхню думку, варто очікувати закінчення війни. Цього разу опитали як тих, хто проживає на території України, так і тих, хто знайшов тимчасовий прихисток у Європі.

Результати дослідження засвідчили: настрої українців удома та за кордоном різняться.

Докладніше — у розмові з Олексієм Антиповичем, директором Соціологічної групи “Рейтинг”, яка провела це опитування.

— Серед громадян, які перебувають удома, 32% вважають, що Україні для перемоги потрібно пів року — рік, каже Олексій Антипович. — 30% переконані, що потрібно більше як рік. І 17% вірять, що війна закінчиться через декілька місяців або й менше.

Ми зафіксували певні відмінності в оцінках у регіональному розрізі. Тих, хто вірить у досягнення перемоги у відносно короткі терміни, більше серед жителів Центру, Заходу та Півдня. Менш оптимістичні або ж невизначені оцінки дають жителі Сходу та столиці.

— Коли чекають перемоги ті, хто тимчасово перебуває за кордоном? 

— Серед українців у європейських державах переважає думка, що для перемоги потрібно більш як рік — таких 40%. 23% опитаних вважають, що її можна очікувати через пів року — рік. І лише 12% вірять у досягнення перемоги у найближчій перспективі.

— Чи є такі серед українців, хто взагалі не вірить у нашу перемогу? 

— Так. Але їх дуже-дуже мало. В Україні лише 1%, у європейських державах — 3%. Додам, що нині українці демонструють надзвичайно високу підтримку вступу до НАТО та ЄС. 85% тих, хто в Україні, і 83% тих, хто у Європі, висловилися за членство нашої держави в Євросоюзі. Вступ до НАТО підтримали 83% українців удома і 86% за кордоном.

Наталія Васюнець, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...