Опубліковано: 8 Липня, 2023. Переглядів: 17135


На Закарпатті від небезпечної інфекції померли троє людей

У 2022-му на Закарпатті було зареєстровано 19 випадків лептоспірозу, з них три закінчилися летально. Вже цьогоріч зафіксовано 4 такі діагнози серед краян. Тепла пора – найбільш сприятливий період для поширення цієї особливо небезпечної інфекції, що вражає судини, печінку та інші внутрішні органи. Отже, зараз у цьому плані потрібно постійно бути на сторожі. То що ж потрібно знати кожному про лептоспіроз?

Тварини можуть хворіти безсимптомно, поширюючи заразу

Його збудник може вражати як людину, так і тварин. Серед останніх хворіють на лептоспіроз велика та дрібна рогата худоба, собаки, кішки, пушні звірі, а також дикі ссавці, зокрема гризуни – висока інфікованість відмічається серед хатніх щурів та мишей.

Слід пам’ятати, що у тварин недуга може протікати й безсимптомно, але при цьому вони залишаються джерелом інфекції для інших тварин та людей. Якщо ж перебіг захворювання явний, то спостерігаються такі ознаки: відмова від їжі, в’ялість, пригнічення, підвищення температури, блювота, пронос (іноді з кров’ю), болючістю м’язів (проявляється хиткістю ходи, втратою здатності до пересування), кон’юнктивіт тощо.

Збудник лептоспірозу виділяється з організму хворої тварини з сечею, кров’ю, іншими рідинами. У довкіллі він добре зберігається у вологих місцях, відкритих водоймищах, колодязях, у вологих продуктах харчування тощо.

Болі в литкових м’язах на фоні «застуди» мають насторожити

Зараження людини відбувається двома шляхами: через ушкоджену шкіру або через шлунково-кишковий тракт. Відповідно, можуть реалізовуватись різні механізми інфікування: ● при контакті з водою, що містить збудник хвороби, – під час купання, риболовлі, сільськогосподарських робіт на зволожених луках, рисових чеках тощо; ● при вживанні інфікованих води чи харчів.

Початок захворювання найчастіше нагадує грип: підвищення температури, кон’юнктивіт, болі в м’язах. Особливо характерні – болі в литкових м’язах та попереку. Пізніше може додаватися жовтяниця, потемніння сечі та зменшення її кількості.

Інкубаційний період у лептоспірозу (період від моменту зараження до появи перших ознак недуги) становить 7 – 14 днів. Починається все це гостро, з підвищення температури до 39 – 39,5°C, яка в наступні 6 – 10 днів тримається на високому рівні. Хоча можливі значні її коливання, іноді буває «двогорбий» характер температурної кривої. З першого дня хвороби виражені сильна загальна слабкість, головний біль, біль у м’язах (нагадуємо, особливо литкових!), попереку. Характерний зовнішній вигляд пацієнта з таким діагнозом – почервоніння обличчя та склер, лихоманковий блиск очей, кон’юнктивіт, на слизових губ та носа можливі герпетичні висипання. В окремих хворих можлива поява жовтяниці. При тяжкому лептоспірозі на фоні інтенсивної жовтяниці з’являються великі крововиливи, розвивається глибоке ураження нирок з можливим ускладненням уремією.

Вчасно звертайтеся до лікаря і подбайте про профілактику

За результатами багаторічного аналізу захворюваності на лептоспіроз серед жителів Закарпаття, проведеного фахівцями відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», встановлено, що майже вся територія нашого краю є ензоотичною з лептоспірозу. Це в нас найбільш поширене природно-вогнищеве інфекційне захворювання, яке, на жаль, часто закінчується летально. Однією з причин смерті є пізнє звернення хворого за медичною допомогою.

Пам’ятайте: лептоспіроз дуже небезпечний, оскільки вражає печінку та нирки, що може призвести до трагічних наслідків. Тому дуже важливо при появі перших симптомів негайно звертатися до медиків. Тільки вчасно розпочате лікування дозволить зберегти життя! При тяжкому перебігу смерть може наступити вже через 5 днів від початку захворювання, а кожний втрачений день зменшує шанси на виживання. Тож при високій температурі тіла й навіть мінімальній підозрі на лептоспіроз слід терміново зв’язатися з лікарем!

Що стосується профілактики недуги, то вона спрямована, перш за все, на боротьбу з синантропними гризунами (мишами, щурами). Необхідні проведення дератизаційних заходів, охорона джерел водопостачання і продуктів харчування від забруднення виділеннями гризунів, використання захисного одягу під час робіт у несприятливих умовах, догляду за хворими тваринами тощо.

Щоб убезпечити себе та близьких від інфекції, дотримуйтеся таких правил:

● не вживайте для пиття некип’ячену воду з відкритих водоймищ, неперевірених джерел;

● уникайте купання у водоймах, на яких відсутні обладнані пляжі, особливо якщо це ставки чи озера зі стоячою водою, береги яких заросли кущами, або які використовуються для водопою сільськогосподарських тварин;

● захищайте джерела питної води та продукти харчування від доступу гризунів, проводьте регулярне знищення мишей і щурів у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби;

● дотримуйтеся правил особистої гігієни при догляді за худобою – регулярно мийте руки, не їжте й не паліть під час роботи;

● не вживайте в їжу немиті овочі та фрукти.

Валентина ЖИГАН, заввідділення особливо небезпечних
інфекцій ДУ «Закарпатський ОЦКПХ МОЗ України»


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...