Опубліковано: 5 Липня, 2023. Переглядів: 479


Апокаліпсису не буде – вчений про найгірший сценарій на ЗАЕС

Навіть у найгіршому сценарії аварія на Запорізькій атомній електростанції не призведе до апокаліпсису.

Найгірша ситуація в Енергодарі буде все одно кращою за наслідки Чорнобильської катастрофи, заявив доктор фізико-математичних наук, колишній працівник Інституту ядерних досліджень НАНУ Людвиг Литвинський в ефірі національного телемарафону, передає Gazeta.ua.

“Апокаліпсису ніякого не буде. Навіть у найгіршому сценарії, якщо вирветься все, що міститься всередині реакторів”, – розповів він.

Упродовж кількох місяців реактори на ЗАЕС були зупиненими, тому короткоживучих нуклідів там немає. Крім того, науковець заявив, що йодної профілактики не потрібно ні перед, ні після ймовірної аварії. Інформація про необхідність застосування йодиду калію є застарілою.

“Забруднення дійсно виникне. Але я повторюю: апокаліпсису не буде. Не треба перебувати на повітрі у разі аварії, треба зачинити добре вікна, треба запастися водою щонайменше на дві доби. Максимальні наслідки, які можуть бути навіть для тих, хто перебував на повітрі, це зростання ймовірності онкологічних захворювань”, – сказав вчений.

На свіжому повітрі не перебувати рекомендовано людям у радіусі кількох десятків кілометрів від ЗАЕС та до 150 км від станції за напрямком вітру.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...