Опубліковано: 27 Червня, 2023. Переглядів: 821


Знятий з військового обліку чи виключений. Що означають ці терміни і яка між ними різниця?

Багатьом непридатним до служби у військовому квитку ставили штамп “знятий з обліку”. А потім виникали проблеми.

Під час мобілізації в Україні повістки вручають навіть тим особам, яких знято або виключено з військового обліку.

Чи правомірно це? І чому знятих з військового обліку не випускають за кордон?

— Хоча в законі “Про військовий обов’язок та військову службу” є два поняття: “зняття з військового обліку” та “виключення з військового обліку”, до війни та в перші її місяці ніхто не надавав особливого значення термінології, — пояснює Олександр Золотухін, адвокат. — Тому багатьом непридатним до служби у військовому квитку ставили штамп “знятий з обліку”, ототожнюючи його з поняттям “виключений з обліку”. Потім у чоловіків виникали проблеми, зокрема під час загальної мобілізації та при перетині кордону.

— Наскільки принципова різниця між цими поняттями? 

— Зняття з військового обліку не означає звільнення від статусу військовозобов’язаного. Просто особу ставлять на облік в іншому місці. Знімають з військового обліку тих, хто переїжджає на проживання в інший район або область, вступає на службу у поліцію, до органів судової охорони, Бюро економічної безпеки. Або ж тих, хто вибув за межі України на понад три місяці чи в інших випадках за рішенням Міністерства оборони, СБУ та служби зовнішньої розвідки.

— А чому знятих з військового обліку не випускають за кордон? 

— У правилах перетину кордону чітко прописано, що виїзд дозволяється лише виключеним з військового обліку. А оскільки ті, хто знятий з обліку, все ще належать до категорії військовозобов’язаних, то вони не мають права виїжджати з країни під час дії воєнного стану. Тож якщо особа навіть непридатна до служби, але у військовому квитку стоїть штамп “знятий”, перетнути кордон вона не зможе.

— А що означає поняття “виключений з військового обліку”? 

— Що людина більше не має статусу військовозобов’язаного і її не мають права мобілізувати. До такої категорії насамперед належать чоловіки, які досягли 60 років чи визнані військово-лікарською комісією непридатними до служби за станом здоров’я.

Також виключеними з військового обліку вважаються особи, призвані чи прийняті на військову службу, ті, які навчаються у вищих військових закладах освіти. Нагадаю, не перебувають на військовому обліку засуджені за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, ті, хто відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а також особи, які втратили громадянство.

— А яка процедура виключення з військового обліку? 

— Претендент звертається із заявою до місцевого територіального центру комплектування та соціальної підтримки, подає паспорт, військовий квиток та документ, що підтверджує підставу для виключення з військового обліку (наприклад, висновок ВЛК). Після цього комісія ТЦК ухвалює позитивне чи негативне рішення. Якщо особа не згідна з ним, може оскаржити його в адміністративному суді. Виключення з військового обліку осіб, які за рішенням суду визнані недієздатними, засуджених до позбавлення волі, здійснюється без їх особистої присутності (це ж правило стосується зниклих безвісти).

— Чи можуть виключених з військового обліку за певних умов знову призвати на службу? 

— Виключені з військового обліку за станом здоров’я можуть отримати повістку для уточнення даних і проходження ВЛК. Якщо вони будуть визнані придатними або обмежено придатними, їх можуть знову поставити на військовий облік і мобілізувати. Також повернути на військовий облік і призвати на службу можуть тих, хто свого часу втратив громадянство України, а потім знову його набув і не має підстав для відстрочки. Офіцери, яких через досягнення граничного віку виключено з військового обліку, мають право стати на нього добровільно.

Микола Заверуха, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...