Опубліковано: 31 Травня, 2023. Переглядів: 666


Соцмережі рясніють пропозиціями для “ухилянтів”, які хочуть виїхати за кордон. Що криється за цими схемами?

Вирішую нібито відправити до Польщі свого чоловіка призовного віку. Один із телеграм-каналів пропонує кілька варіантів виїзду за кордон. Наприклад, за 4 тисячі доларів там обіцяють зробити із мого чоловіка… батька-одинака.

А за 3 тисячі “зелених” — підготувати висновок військово-лікарської комісії про його непридатність до військової служби.

Стільки ж коштує і посвідка на постійне місце проживання в одній із країн Океанії. За 6 тисяч доларів мені обіцяють тимчасово одружити чоловіка з матір’ю-одиначкою трьох неповнолітніх дітей. Запевнили: крім свідоцтва про шлюб, заявник отримає три свідоцтва про народження дітей, де буде зазначений їхнім батьком.

А інший телеграм-канал за 3 тисяч доларів пропонує зробити мого чоловіка волонтером гуманітарної місії. На каналі багато скриншотів із відгуками щасливих клієнтів, які вже нібито виїхали таким чином до Польщі.

Я ж обираю найдешевший варіант (усього тисяча “зелених” за послугу) — це перетин кордону на одному із прикордонних переходів до Польщі. Пишу за вказаними контактами і через добу дістаю відповідь. Документи для перетину кордону ділки обіцяють зробити протягом 2 — 3 днів. Кажуть, неподалік КПП або в найближчому до КПП готелі мого чоловіка зустріне “їхня людина” і передасть рішення медичної комісії про непридатність до військової служби. Звертають увагу, що знову ж таки “своя людина” на КПП просто не перевірятиме рішення медичної комісії на справжність у базі даних, а лише зафіксує підставу перетину кордону.

“Фірма” пропонує два варіанти розрахунку. Перший — передоплата 500 доларів. Другий — я надсилаю фото банківського рахунку, на якому не менше як тисяча доларів. Або ж фото чи відео з тисячею доларів готівки в руках. Далі маю надіслати копії або фото потрібних документів і чекати на сигнал від “кураторів”.

Один російськомовний “канал для ухилянтів” пропонує виїзд через КПП у Раві-Руській за системою “Шлях”. Ціна питання — 2 тисячі доларів. Пишу модератору під нікнеймом “Пограничник”, цікавлюся подробицями. Мені їх погоджуються розкрити після надання фото паспорта чоловіка. Далі дізнаюся, що тут працюють тільки за 100-відсотковою передоплатою через криптовалюту. Пояснюють: такий варіант оплати анонімний для обох сторін, бо нині “закривають кожного, хто допомагає військовозобов’язаним виїхати”.

Цікаво, а чи відомо про такі оголошення у соцмережах правоохоронцям?

“99% телеграм-каналів, які пропонують допомогу у виїзді українським чоловікам за кордон, — шахрайські. Зв’язок із виконавцем припиняється після перших грошових траншів від замовника”, — каже речниця СБУ у Львівській області Роксолана Яворська.

За даними Державної прикордонної служби, з початку повномасштабної російської агресії виїхати за межі держави за підробленими документами намагалися 4100 українців. Найбільшу кількість таких спроб фіксували на кордоні з Угорщиною та Польщею. Прикордонникам вдалося припинити діяльність понад 140 протиправних груп, які організовували незаконні мандрівки для тих, хто хоче нелегально виїхати з України.

Анна Балакир, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...